Nekategorizirano, Svijet

Žene Latinske Amerike marširale za pravo na pobačaj

Tisuće žena demonstrirale su u utorak u nekoliko gradova Latinske Amerike kako bi obilježile Međunarodni dan sigurnog pobačaja, u regiji gdje je prekid trudnoće u potpunosti dozvoljen tek u šačici zemalja.

U Mexico Cityju, žene su marširale do povijesne jezgre grada pod budnim oko policije opremljene štitovima i zaštitnim šljemovima. Vlasti su podigle zaštitnu ogradu oko nekih ključnih zgrada i spomenika koji su u prošlosti za vrijeme demonstracija bili vandalizirani.

“Još uvijek ne znam želim li biti majka, no želim imati pravo sama donijeti tu odluku”, pisalo je na jednom od transparenata.

Ranije ovaj mjesec meksički je Vrhovni sud kriminalizaciju pobačaja proglasio neustavnom, a kratko nakon toga vlada je najavila da će pustiti iz zatvora sve žene optužene zbog okončanja trudnoće.

Stotine je žena marširalo i u drugim dijelovima Meksika, uključujući gradove Cuernavaca i Veracruz.

Godišnje na tisuće žena diljem Latinske Amerike umire zbog pobačaja obavljenih u nesigurnim uvjetima, dok istodobno raste broj tinejdžerskih trudnoća i stopa seksualnog nasilja.

U Kolumbiji, gdje je abortus dozvoljen samo u slučaju silovanja, opasnosti po život majke ili malformacije ploda, oko osamstotinjak je žena marširalo prema centru Bogote.

“Žene podsjećaju vlasti i društvo da smo mi punopravne građanke, da nismo drugotne, i da imamo pravo svojevoljno prekinuti trudnoću, odlučivati same o svojim tijelima, svojim životima i svojem majčinstvu”, kazala je predvodnica demonstracija u Bogoti Ita Maria Diez.

Marš je održan i u Čileu, gdje je donji dom Kongresa pristao raspravljati o prijedlogu zakona za dekriminalizaciju pobačaja do 14. tjedna trudnoće.

U Salvadoru demonstranti su mahali zelenim zastavama u povorci kroz San Salvador na putu prema Kongresu, zahtijevajući popuštanje zakona o pobačaju koji je među najstrožima u svijetu, te zabranjuje prekid trudnoće čak i u slučaju silovanja, pa i onda ako je majčin život u opasnosti.

Prijedlozi predočeni salvadorskom Kongresu nazvani su “Reforma Beatriz”, u čast mladoj ženi koja je 2013. javno zatražila pravo da pobaci kako bi spasila vlastiti život jer je patila od kronične bolesti kojoj je četiri godine kasnije i podlegla.

Salvadorski predsjednik Nayib Bukele ranije ovaj mjesec posve je isključio mogućnost bilo kakvih amandmana na zakon o pobačaju u sklopu kontroverznih ustavnih promjena koje planira njegova vlada. U toj zemlji neke su žene zbog kršenja tog zakona osuđene na kazne zatvora i do 40 godina.

Osim Salvadora, nekoliko od više od 20 latinoameričkih zemalja i dalje u potpunosti zabranjuje pobačaj. (Hina)