Nekategorizirano, Stajališta

Ženska mreža: Hrvatska se mora suočiti s vlastitim zločinima

61202108-zenska-mreza-hrvatske– Centar za žene žrtve rata ROSA, Ženska mreža Hrvatske i Ženski sud – feministički pristup pravdi pozdravili su u ponedjeljak zaključke Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojim su šestorica bivših vođa Herceg Bosne proglašeni krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu uz poruku kako se Hrvatska mora suočiti s vlastitim zločinima, a Vladu i Sabor pozivaju da “prihvate odluku MKSJ, suoče se s utvrđenim povijesnim činjenicama i konačno prestanu s negiranjem zločina”.

“Pozdravljamo zaključke Žalbenog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kojim su šestorica bivših vođa Herceg Bosne proglašeni krivim za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem uspostavljanja hrvatske dominacije na dijelu teritorija Bosne i Hercegovine na kojem je proglašena tzv. Hrvatska Zajednica Herceg Bosna. Žalbeno vijeće potvrdilo je da su šestorica optuženih, zajedno s tadašnjim visokim rukovoditeljima RH, bili ključni sudionici u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem etničkog čišćenja bosanskih Muslimana počinjenjem zločina protiv čovječnosti, teškim kršenjima Ženevskih konvencija i drugim ratnim zločinima”, stoji u priopćenju.

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) izvodilo je, kako navode, vojne operacije koje su uključivale rasprostranjene i sistematske napade na civilno stanovništvo, a koji su doveli su do masovnih hapšenja i zatvaranja tisuća muslimanskih civila, razdvajanja muškaraca od žena, djece i starijih, zatočenja u nehumanim uvjetima u jedinstvenoj mreži zatočeničkih centara HVO-a, ubojstava i počinjenja mnogih drugih zločina. Prlić, Stojić, Petković i Ćorić su također osuđeni za zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja.

“Pozivamo Vladu RH i Hrvatski sabor da prihvate odluku Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, suoče se s utvrđenim povijesnim činjenicama i konačno prestanu s negiranjem zločina. Suočavanje s počinjenim zločinima omogućava građanima i građankama odbacivanje vrijednosnih stavova, kulturnih obrazaca i modela koji su proizveli ratne zločine”, stoji u priopćenju.

Ističu i kako odgovorni predstavnici državnih institucija trebaju promovirati prihvaćanje činjenica utvrđenih tom presudom kao osnovu za afirmaciju mirotvorstva, jedne od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Patnja žrtava mora biti priznata, naglašavaju, a od nadležnih institucija RH zahtijevaju da hitno procesuiraju sve počinitelje s obzirom da veći broj još uvijek nije priveden pravdi za počinjene zločine iako su mnogi od njih dostupni hrvatskom pravosuđu, da prestanu veličati osuđene ratne zločince i njihove zločine i da sankcioniraju svako takvo veličanje sukladno Kaznenom zakonu. (Hina)