Nekategorizirano, Svijet

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Beograda: Ne zaslužujemo da nas predstavlja ratni zločinac

Voj-760x400Beogradska nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava zatražila je u srijedu da se Vojislavu Šešelju uskrati zastupnički mandat u Skupštini Srbije, nakon presude kojom je u Haagu osuđen na 10 godina zatvora.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je predsjednicu srbijanskog parlamenta Maju Gojković i parlamentarce da, sukladno zakonu, konstatiraju prestanak mandata zastupnika Vojislava Šešelja zbog presude koju mu je izreklo Žalbeno vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Hagu (MICT).

U priopćenju te organizacije ukazuje se kako Zakon o izboru narodnih zastupnika “jasno i nedvosmisleno propisuje” da mandat prestaje ukoliko je zastupnik pravomoćnom sudskom odlukom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje šest mjeseci.

Konstatirajući da je Šešelj osuđen na 10 godina zatvora te da su sve presude Žalbenog vijeća MICT-a “obvezujuće za Srbiju”, Inicijativa mladih za ljudska prava ukazuje kako vođi Srpske radikalne stranke i zastupniku u aktualnom sazivu Skupštine Srbije “mora prestati mandat”.

U priopćenju Inicijativa ocjenjuje kako “građani Srbije ne zaslužuju” da ih u parlamentu predstavlja čovjek “koji je zbog odgovornosti za progone civila osuđen na 10 godina zatvora”, a koji je “i danas jedan od najvidljivijih glasnogovornika ratnohuškačke politike”.

Uz ocjenu da Šešelj i po povratku iz pritvora u Sheveningenu ustraje u kampanji “diskriminacije i poticanja netrpeljivosti”, Inicijativa mladih za ljudska prava traži i “otklon od spomenute politike i usmjeravanje na suočavanje s prošlošću kao temelj za pomirenje i stabilnost u regiji”.