Nekategorizirano, Stajališta

Ženska soba: Vrijeme je da u skloništa izmjestimo počinitelje nasilja u obitelji

Ženska soba – Centar za seksualna prava i Doma za djecu i odrasle žrtve nasilja u obitelji “DUGA” Zagreb uputili su priopćenje vezano uz postupanje u slučajevima nasilja nad ženama i u obitelji u vrijeme redukcije socijalnih kontakata zbog epidemije koronavirusa. Priopćenje predosimo u cjelosti.

Iz pozicije osobe koja nije doživjela nasilje u obitelji, koja ima samopouzdanja i vjeru u sebe, uvijek se rješenje čini vrlo jednostavno: okrenuti se i zauvijek otići od nasilnika. Međutim, u praksi smo svjesni da je život puno kompleksniji. Ne postoji jednostavan recept koji će potaknuti žrtvu da potraži pomoć, jer su i razlozi zbog kojih ostaje u nasilnom odnosu brojni i kompleksni. Važno je shvatiti da se kod žrtve ne radi o nikakvim izgovorima, već o realnim teškim odlukama, koje postaju gotovo nemoguće bez odgovarajuće socijalne podrške.

U zadnjih mjesec dana, od kada su se počele zaoštravati mjere zaštite zbog mogućnosti zaraze korona virusom, svaka odluka o prijavi nasilja i izlasku iz situacije nasilja postaje još teža i kompliciranija. Istovremeno, iz dugogodišnje prakse znamo da su za nasilje u obitelji uvijek najkritičniji periodi vikendi i praznici, pa tako i ovaj period prinudne socijalne izolacije.

Dok je za sve građanke i građane pridržavanje mjera socijalne izolacije preporuka i obaveza, za žrtve nasilja u obitelji to je ostanak u socijalnoj zamci!

S obzirom da je većina građanki i građana naše zemlje u svojim domovima, veća je vjerojatnost da ćemo čuti nasilje koje se događa u našem susjedstvu. U dobroj namjeri i želji da zaštitimo sve žrtve, poručujemo preko medija „prijavite nasilje“. Poruku šaljemo i žrtvama i njihovim susjedima, prijateljima, rodbini… No, javnozdravstvena situacija dovela nas je u do sada neviđene i zbog toga nepredviđene situacije, koje skloništa za žrtve nasilja u obitelji dovode u nezavidnu situaciju. S jedne strane skloništa primarno postoje da bi omogućila žrtvi sigurno mjesto od nasilja, a s druge strane, u vrijeme korona virusa, svaki ulazak novih osoba u sklonište, bez prethodnog testiranja, predstavlja izniman rizik od zaraze za sve druge žrtve koje su već u skloništima.

Nadležno Ministarstvo za demografiju, socijalnu politiku, obitelj i mlade nije pokrenulo koordinaciju postupanja zdravstvenih organizacija sa resorom socijalne skrbi i policijom, kako bi se prije dovođenja žrtve na smještaj, automatski pokrenulo njihovo testiranje. Upiti i molbe na tu temu upućeni su nadležnom ministarstvu, reakcija se još uvijek čeka.

Dok se reakcija čeka, ponavljamo da su žrtve i skloništa za žrtve obiteljskog nasilja u Hrvatskoj u šah-mat poziciji: neodgovorno je ne primiti žrtvu na smještaj u slučaju potrebe, ali je isto tako neodgovorno primiti žrtvu na smještaj bez prethodnog testiranja na COVID-19, i riskirati sa zarazom većeg broja od ranije smještenih žrtava u skloništima!

Smatramo kako je više nego ikad nužno pomaknuti fokus i apostrofirati drugu stranu ovog problema: umjesto da razmišljamo samo o opciji da izmjestimo žrtve nasilja u obitelji (najčešće žene i djecu) iz njihovog vlastitog doma i pokušamo im osigurati smještaj u skloništima, vrijeme je da izmjestimo počinitelje nasilja u obitelji.

Naš stav je da je sada više nego ikada prije neophodno izricati mjere zabrane pristupa žrtvi i djeci na minimalno 2 mjeseca i dulje, ovisno o težini nasilja kao i povijesti nasilnog ponašanja, kao i zadržavati počinitelje u istražnom pritvoru u maksimalno dozvoljenom razdoblju. Svjesne smo da će kao protureakcija odmah bit pitanje gdje će počinitelji biti smješteni za to vrijeme? Stoga postavljamo protupitanje – zašto počinitelji nasilja u obitelji biraju nasilje i dovode se u takvu situaciju?

Stoga pozivamo Ministarstvo za demografiju, socijalnu politiku, obitelj i mlade da pokrene inicijativu i koordinaciju procesa automatskog testiranja žrtava nasilja u obitelji prije ulaska u sklonište, jer je opcija smještaja u sklonište uvijek jedno od mogućih rješenja, ali ne i jedino!

Pozivamo Ministarstvo unutarnjih poslova da pristupe svakom pozivu u pomoć zbog nasilja u obitelji tako da poduzmu radnje u svojoj nadležnosti za izricanje zabrane pristupa počinitelju nasilja.

Pozivamo Ministarstvo pravosuđa da se koordinirano uključe te da suci i sutkinje žurno rade na predmetima nasilja u obitelji i da izriču mjere zabrane pristupa.