EHO, Nekategorizirano

Zidne novine u Kninu među dobitnicima nagrade SozialMarie za društvene inovacije

Projekt “Zidne novine u Kninu” kojeg Otvoreni likovni pogon provodi od 2019. godine u partnerstvu s Udrugom “Porta”, Srednjom školom Lovre Montija i Narodnom knjižnicom u Kninu, izabran je među 12 dobitnika nagrade SozialMarie u kategoriji od 2.000 euro te je među 15 nagrađenih projekata odabranih između 275 prijavljenih iz Austrije, Češke, Slovačke, Hrvatske i Slovenije. Dobitnici nagrada proglašeni su na online ceremoniji u nedjelju 1. svibnja.

U obrazloženju nagrade organizator je napisao:
“Zidne novine u Kninu” pišu svježu i inspirativnu lekciju iz povijesti pisanu odozdo nagore. A autori/ce joj nisu vertikale nacije, nego stanovnici grada Knina koji pričaju priču o svom gradu. Projekt jasno kontrira nacionalizmu – otvara prostor za zajedničko kulturno sjećanje utemeljeno na ljudskim pričama o svakodnevici – isprepliće priče članova zajednice koji najednom vide sve ono što ih veže, namjesto svega onog što im drugi govore da ih dijeli.Osim toga, projekt oživljava sad već povijesni medij analogne fotografije koji pripadnike različitih generacija povezuje u jednom javnom prostoru.”

Nagrada SozialMarie je javna platforma za društveno inovativne projekte iz Srednje Europe te uživa ugled u Austriji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Sloveniji. Dodjeljuje ju Unruhe Privatstiftung tj. Privatna zaklada Unruhe (‚Nemir‘) koju su 2000. godine utemeljili Wanda Moser-Heindl i Friedrich Moser. Uz inovativnost rješenja kojima se nastoji doskočiti različitim društvenim problemima, kriteriji za nagradu su uspješno uključivanje različitih društvenih skupina, učinkovita provedba projekta te mogućnost prijenosa ostvarenih rješenja na druge sektore i regije. Cilj je kroz nagrađivanje takvih projekata unaprijediti širenje dobrih praksi i potaknuti javnu raspravu o društvenim inovacijama i njihovom značaju.

Projekt “Zidne novine u Kninu” je dio našeg dugoročnog programa “Demokratizacija kulture sjećanja” kojeg od njegova početka, 2018. godine, realiziramo uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Grada Zagreba i Zaklade “Kultura nova”. U 2022. godini projekt se nastavlja pod imenom “Zidne novine / Demokratizacija kulture sjećanja u Kninu / 2022”, s Udrugom Porta kao nositeljem aktivnosti na terenu i uz potporu Ministarstva kulture i medija RH. Partneri su uz nas, kao i do sada, Srednja škola Lovre Montija, Knin te Narodna knjižnica, Knin. (Izvor: Otvoreni likovni pogon)