Aktivizam, Nekategorizirano

Gornji Stenjevec – narativi mjesta, poziv umjetnicima

Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon poziva mlade umjetnike i umjetnice do 35. godine da se prijave za sudjelovanje u umjetničko-istraživačkom projektu „Gornji Stenjevec – narativi mjesta”, navodi se u priopćenju umjetničke organizacije.

Projekt je posvećen Gornjem Stenjevcu, starom prigorskom naselju na zapadnom kraju Zagreba, danas u sastavu gradske četvrti Podsused-Vrapče. Namjera je projekta istražiti povijest života u naselju kroz razgovore s mještanima i mještankama te producirati umjetnički rad koji će afirmirati zajednicu i kulturu koja je prethodila širenju grada i mijenjala se u dodiru s njime. Raspon tema nije unaprijed definiran i može uključivati rad na zemlji i uz mlinove-vodenice u prvoj polovici 20. stoljeća, dva svjetska rata, adaptaciju na nove poslove u industrijskom okruženju od 1950-tih nadalje, prostorni razvoj naselja i izgradnju i dr. Povjesničarka umjetnosti Maša Štrbac vodit će istraživački dio programa i koordinirati rad odabranog umjetnika-ce s mještanima-kama. Rad će biti objavljen na mrežnim stranicama programa te u obzir dolaze radovi u digitalnom mediju (audio/video radovi, animacija i sl), ili u ostalim medijima ukoliko će se prilagoditi takvoj prezentaciji (strip, ilustracija, fotografija…). Osigurana su sredstva za umjetnički honorar-e i produkciju u ukupnom iznosu do 10.000 HRK bruto.

Prijaviti se može individualno ili u grupi. Potičemo na prijavu umjetnike-ce koji žive u zapadnom dijelu Zagreba ali i one koji su u Zagreb doselili iz drugih sredina, iz drugih mjesta ili gradova u Hrvatskoj. Odabrani će autor-ica dobiti priliku da za produkciju u slijedećoj godini predloži novi rad u javnom prostoru u svojoj, domicilnoj sredini. Mogu se prijaviti umjetnici-ce iz različitih disciplina, studenti-ce kao i mladi profesionalci-ke iz područja vizualnih umjetnosti, multimedije, scenskih i izvedbenih umjetnosti, arhitekture, dizajna te primijenjenih umjetnosti. Podržavamo prijavu interdisciplinarnih timova koji mogu uključivati članove-ice iz drugih disciplina i područja (humanističke, prirodne i društvene znanosti).

Rok za prijavu je petak, 30. travnja 2021.
Prijavljuje se putem online prijavnice (https://forms.gle/Z19yrYBMXCZrqeKSA) u kojoj pored osnovnih podataka o prijavitelju-ici (dob, obrazovanje, radno iskustvo) treba navesti razloge za prijavu (tzv motivacijsko pismo). Ono će biti važan kriterij pri odabiru.
Eventualna pitanja u vezi Poziva mogu se uputiti na adresu ured@otvorenilikovnipogon.org ili telefon  097 643 9713 (Maša Štrbac, voditeljica programa). Prijavljeni-e će o rezultatima biti obaviješteni mejlom.
Laboratorij Gajnice je višegodišnji program posvećen umjetnosti u javnom prostoru u zagrebačkoj gradskoj četvrti Podsused-Vrapče. U prvoj, 2020. godini, bio je posvećen Gajnicama, a ove, 2021. godine tema je susjedno naselje, Gornji Stenjevec. Nositelj programa je umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon koja djeluje na području društveno angažirane umjetnosti i demokratizacije kulture, s težištem na umjetnosti u zajednici, umjetnosti u javnom prostoru te participativnoj umjetnosti. Program se u 2021. godini odvija uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba. Rad organizacije podržava Zaklada Kultura nova.

Poveznica: https://olplab.home.blog/2021/04/12/poziv-umjetnicima-i-umjetnicama/
Naslovna fotografija: mlin vodenica u Gornjem Stenjevcu, snimljen sredinom 20. stoljeća, u međuvremenu srušen. Vlasnica fotografije: Mirjana Rončević, članica obitelji koja je vodila mlin