Aktivizam, Nekategorizirano

Poziv: Umjetnički pojmovnik javnog prostora 2022

Umjetnička organizacija Otvoreni likovni pogon poziva umjetnike i umjetnice do 35 godina da predlože radove za Umjetnički pojmovnik javnog prostora u 2022. godini. Riječ je o višegodišnjem programu organizacije koji je tematski usmjeren na relevantne i akutne socio-političke teme te na lokalne zajednice i sredine izvan dominantnih kulturnih centara. Ključna komponenta je mentorski proces unutar kojeg mlađi umjetnici/ce sa starijim umjetnici/ama s iskustvom rada u javnom prostoru rade na konceptualizaciji i pripremi prijedloga za realizaciju. Autorica i umjetnička voditeljica programa je ak. slikarica i multimedijalna umjetnica Kristina Leko, mentorica odabranim umjetnicima/cama, dok je producentica programa povj. umj. Maša Štrbac.

U 2022. godini program provodimo u Šibensko-kninskoj županiji, a tema su lokalni i/ili regionalni stereotipi. Pozivamo umjetnike/ce da predlože radove koji ih propituju, dekonstruiraju, izigravaju ili karikiraju… Format rada nije zadan, može biti performans ili javna akcija, urbana intervencija, privremena prostorna instalacija, uz uvjet da se realizira u javnom, otvorenom prostoru. Participativni umjetnički radovi, tj oni koji uključuju sudjelovanje građana/ki su dobrodošli. U slučaju ograničenja zbog epidemiološke situacije, razmotriti ćemo realizaciju rada online.

Prijaviti se može individualno ili u grupi. Poželjno je da je predlagatelj/ica iz Šibensko-kninske županije ili da ima veze s tim područjem. Mogu se prijaviti umjetnici/ce iz različitih disciplina, studenti/ce kao i mladi profesionalci/ke iz područja vizualnih umjetnosti, multimedije, scenskih i izvedbenih umjetnosti, arhitekture, dizajna te primijenjenih umjetnosti. Podržavamo prijavu interdisciplinarnih timova koji mogu uključivati članove/ice iz drugih disciplina i područja (humanističke, prirodne i društvene znanosti). Jedan/na prijavitelj/ica može se natjecati sa više (do 3) prijedloga.

Rok za podnošenje prijedloga je ponedjeljak, 20. rujna 2021.

Više informacija OVDJE.