Aktualno, Nekategorizirano

Poziv umjetnicima/-cama za sudjelovanje u programu Otvorenog likovnog pogona

Otvoreni likovni pogon poziva mlade umjetnike/-ce do 35. godine da se prijave za sudjelovanje u participativnom umjetničko-istraživačkom programu ‘L’jepa moja gora zelena, po njoj teče voda studena’ kojeg OLP provodi u zagrebačkoj četvrti Podsused-Vrapče.

Naziv programa preuzet je iz lokalne narodne pjesme, dijela ruralne kulture u kojoj su „gora zelena” i „voda studena” bili dio svakodnevnog života i dio identiteta lokalnog stanovništva. O životu uz vodu svjedoče sačuvani javni zdenci i mlinovi-vodenice u četvrti a šume Medvednice, iz kojih se lokalno stanovništvo opskrbljivalo drvom za ogrjev i u graditeljstvu, zauzimaju čitav njen sjeverni dio. Cilj je programa pokrenuti javni razgovor o tome koju ulogu „gora zelena” i „voda studena” imaju u životima današnje generacije mještana/ki i koju bi ulogu mogli imati u budućnosti.

Istraživački dio programa vodi povj. umjetnosti Maša Štrbac koja priloge objavljuje na mrežnim stranicama https://olplab.home.blog/ Pozivaju se umjetnici/ce da se u program uključe s umjetničkim radom na temu, koji će se realizirati u javnom, fizičkom ili virtualnom prostoru, a uključivat će suradnju s mještanima/kama. Osigurana su sredstva za umjetnički honorar/e i produkciju u ukupnom iznosu do 14.000 HRK bruto.

Rok za prijavu je petak, 13. svibnja 2022. a realizacija rada je planirana za ljeto/jesen 2022., prema dogovoru.

Dodatne informacije

„L’jepa moja gora zelena, po njoj teče voda studena” je dio programa Laboratorij Gajnice, višegodišnjeg umjetničko-istraživačkog programa kojeg Otvoreni likovni pogon od 2020. godine provodi u zagrebačkoj četvrti Podsused-Vrapče. Program se u 2022. odvija uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba. Rad organizacije podržava Zaklada Kultura nova.