Hrvatska, Nekategorizirano

Rješenja za goruće društvene izazove

FOTO: Platforma MADE IN

Na ovogodišnjem popisu dobitnika najstarije europske nagrade za društvenu inovaciju SozialMarie nalaze se tri projekta iz Hrvatske.

Pripremila: Hana Sirovica, Kulturpunkt

Najstarija europska nagrada za društvene inovacije, SozialMarie, dodijeljena je 1. maj. Stručni žiri između 299 prijava odabrao je 15 projekata koji će primiti financijsku i mentorsku podršku u svojoj daljnjoj provedbi. Osim što kontinuirano podržava pojedine projekte, SozialMarie služi kao javna platforma za jačanje vidljivosti i razmjenu iskustava društvene inovacije u okvirima Srednje Europe. Područje provedbe projekata koji se mogu prijaviti za SozialMarie obuhvaća Austriju, Češku, Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju.

“Društvena inovacija razvija rješenja za goruće društvene izazove. Ona otvara prostor novim pristupima, daje inovativne odgovore i ukazuje na nove putove. Time reagira na nova društvena pitanja, a stare probleme rješava na nove načine”, stoji u definiciji društvene inovacije na stranicama SozialMarie. Kriteriji za dodjelu nagrade, uz inovativnost u pristupu gorućim društvenim problemima, uključuju i održivost projekata te njihovu primjenjivost u drugim kontekstima.

Ovogodišnju prvu nagradu stručni žiri dodijelio je austrijskom kolektivu Labour Dispute and Care, samoorganiziranoj inicijativi migratnkinja i migranata aktivnih u polju cjelodnevne njege i skrbi. U pokušajima da promijene društvene strukture koje ih ignoriraju, svojim su aktivnostima već su obuhvatili 11 tisuća radnika i radnica aktivnih u polju njege i skrbi. Druga je nagrada dodijeljena mađarskom projektu Pandemic Legal Aid, inicijativi odvjetnika_ca koji besplatno savjetuju osobe bez doma i one koji žive u nesigurnim stambenim uvjetima, dok je prvi put od iniciranja nagrade projekt iz Hrvatske našao je svoje mjesto u samom vrhu.

Treća je nagrada, naime, dodijeljena platformi MADE IN u kojoj uz umjetničku organizaciju Oaza i Muzej za umjetnost i obrt sudjeluju partneri iz Slovenije, Srbije i Austrije. Odgovarajući na probleme koje uzrokuje masovni pristup proizvodnji, projekt spaja zanatstvo i moderne tehnologije. “Platforma MADE IN spaja dizajnere, obrtnike, istraživače i kustose iz više zemalja: zajedno dokumentiraju i razvijaju nove ideje za nove proizvode: ukratko, riječ je hvalevrijednom primjeru industrije 4.0 u području zanatskog stvaralaštva”, stoji u opisu projekta.

Osim MADE IN-a kojemu je pripala jedna od tri glavne nagrade, na popisu petnaest nagrađenih projekata nalaze se još dva iz Hrvatske, a oba pripadaju području kulture. Nastavi priču pokrenuli su Skribonauti, udruga koja već više od desetljeća sustavno radi na poboljšavnju pristupa kulturi u zatvorima i kaznionicama. Ovaj projekt u čitalačkim klubovima i radionicama povezuje zatvorenice s profesionalnim spisateljicama, a krajem protekle godine izdana je i prva zbirka priča nastala u njihovoj suradnji. Nagrada je pripala i projektu Od5do95, virtualnom arhivu usmene povijesti žena različitih generacija koji su prije četiri godine pokrenule redateljica Arijana Lekić-Fridrih i snimateljica Andrea Kaštelan. (Izvor: Kulturpunkt)