Nekategorizirano, Stajališta

Žižek: Ušli smo u postljudsko doba

zizek_crOvo tvrdi slavni slovenski filozof Slavoj Žižek, nakon vijesti da su istraživači Sveučilišta u Washingtonu iskoristili DNK za prijenos kompjuterskih virusa.

– Činjenica da je moguće hakirati kompjuter pomoću DNK znači da naš identitet, koji određuje taj DNK, nije ništa više od kompjuterske formule. Naš život i identitet svedeni su na seriju formula. Time efikasno ulazimo u postljudsko doba – rekao je Slavoj Žižek, prenosi SEEbiz.

Dodaje da se nije uplašio konkretnog eksperimenta jer ima i mnogo strašnijih.

– Ono čega se plašim jest direktna veza između našeg mozga i računalne mreže, jer mi tu gubimo autonomiju. Uskoro bi računala mogli kontrolirati naš um, a da pojedinci i dalje misle da kontroliraju svoje misli i realnost. Čak i u najgore vrijeme nacizma vlast nije mogla da kontrolirati što čovjek misli.

– S direktnom vezom našeg mozga i digitalne mreže mi gubimo unutrašnju slobodu – kaže Žižek.

Poručuje da je čovječanstvo ušlo u eru tehnološke dominacije, a da se biologija kao znanost potpuno integrirala u projekt tehnološke dominacije i manipulacije.

– Sam život je postao tehnološki proces. Određuje li DNK zaista naš identitet? Ili smo mi samo biološki automati? Imamo li neku duhovnu slobodu? Mislim da ako nas DNK u potpunosti određuje, onda trebamo brinuti. Na svojevrstan način, tek smo otkrili da nikad nismo bili slobodni. Bili smo automatski strojevi, ali nismo to znali. Naša sloboda bila je iluzija. Jesmo li automati koje je moguće kontrolirati ili ima nade za našu slobodu – pita se Žižek.