Nekategorizirano, Stajališta

Zračna luka u Riju na deset dana nosit će ime Marije da Penhe, ikone ženskih prava Brazila

P-H20170308051163Međunarodna zračna luka u Riju de Janeiru simbolično će u srijedu na deset dana izmijeniti naziv u povodu međunarodnoga Dana žena, u znak počasti biofarmaceutkinji Mariji de Penhi, ikoni ženskih prava Brazila, čija je vlastita borba protiv nasilja prije deset godina rezultirala donošenjem zakona nazvanog po njoj.

Od 8. do 18. ožujka ili idućih deset dana, zračna luka koja nosi ime po Antoniju Carlosu Jobinu, ikoni bossa nove, nosit će ime Marije da Penhe, izvijestila je glasnogovornica zračne luke Bianca Ferreira.

Dodala je i da će dva leta lokalne zrakoplovne tvrtke GOL, u znak obilježavanja Dana žena letjeti s u potpunosti ženskom posadom.

Brazil je zemlja s visokom stopom obiteljskog nasilja. Njezina borba protiv njega prije deset je godina dovela do imenovanja zakona po Mariji da Penhi, a Ujedinjeni narodi smatraju ga vodećim u svijetu kada je posrijedi obiteljsko nasilje.

Da Penha je simbol i ikona Brazila. 1983. ostala je nepokretna nakon što ju je suprug pokušao ubiti na spavanju. Nakon četiri mjeseca, po povratku iz bolnice pokušao ju je ponovno ubiti elektro-udarom. Njezin se slučaj po sudu povlačio čitava dva desetljeća, nakon čega je nasilnik za zločine odslužio samo dvije godine zatvora.

Da Penha je nakon zlostavljanja ostala paraplegičarka, no uspjela se izboriti za postroženje kazne za zlostavljače i za postavljanje specijaliziranih sudova, policijskih postaja i skloništa za žene u gradovima s više od 60.000 stanovnika. Zakon Maria da Penha sucima omogućuje odobrenje zaštitnih mjera, poput sudske zabrane prilaska, zbog čega je obiteljsko nasilje vidljivo u društvu.

Sedamdesetjednogodišnja Da Penha ove je godine nosila olimpijsku vatru te u rodnom gradu Fortalezi održala govor u kojem je istaknula da je svaka druga Brazilka iskusila muško nasilje te da ta zemlja “mora učiniti još puno toga kako bi zaštitila žene od nasilnika u vlastitim domovima”.

“Želimo još snažnije ukazati na ovaj problem i potaknuti raspravu o temama poput ženskih prava, koristeći pritom svakodnevno velik protok putnika na našim terminalima”, stoji u priopćenju zračne luke. (Hina)