Nekategorizirano, Svijet

Prva bosanskohercegovačka Povorka ponosa 8. rujna u Sarajevu

Prva BH. povorka ponosa održat će se u nedjelju, 8. septembra 2019. godine pod sloganom “Ima izać!”, prenosi Vox Feminae.

Bosanskohercegovačka povorka ponosa je protest protiv nejednakosti i kršenja ljudskih prava lezbejki, gej, biseksualnih, trans, interspolnih i queer osoba. Povorka ponosa predstavlja vid borbe protiv sveprisutnog nasilja. Povorkom ponosa zahtijevamo jednak pristup javnom prostoru kao svi ostali građani i građanke.

Povorka ponosa je jedan od najvažnijih i najutjecajnijih aktivističkih događaja, koji je kroz istoriju održavanja u regiji i svijetu pokazao da mnogo brže čini pozitivne promjene i doprinosi kvalitetnijem životu LGBTIQ osoba.

Inicijativu da se organizuje Bosanskohercegovačka povorka ponosa pokrenula je grupa aktivista i aktivistkinja iz cijele BiH (Prijedor, Banja Luka, Sarajevo, Bijeljina, Tuzla). Trenutno je u Organizacionom odboru 15 osoba koje su pristupile samoinicijativno, te su se obavezale da će poštovati osnovne principe i vrijednosti Povorke. Članovi i članice Organizacionog odbora djeluju samostalno i na volonterskoj osnovi, te ne predstavljaju nijedno privredno društvo, domaću ili međunarodnu organizaciju, niti političku stranku.

Bh. povorka ponosa poštuje principe i vrijednosti antifašizma, ravnopravnosti, solidarnosti, slobode, socijalne pravde, samoodređenja, sekularnosti, inkluzivnosti, antimilitarizma, vladavine prava, spremnosti na dijalog i nenasilne komunikacije.

Najveći problemi LGBTIQ osoba u bh. društvu su nevidljivost, izoliranost, neprepoznatljivost, neprihvaćanje i nasilje, kako u javnom tako u i privatnom prostora. Zbog straha od nerazumijevanja, odbacivanja ili nasilja većina LGBTIQ osoba se još uvijek ne odlučuje reći svoju seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili spolne karakteristike svojoj porodici, te su zbog toga prisiljene da skrivaju dio svog života i osobe koje vole. Javni prostor – ulica, radno mjesto, škola, fakultet, institucije, kafići – mjesta su na kojima mi, LGBTIQ osobe, ne možemo otvoreno živjeti naše identitete.

Uskraćeni su nam sigurni prostori za razgovor, upoznavanje, druženje i život. Suočavamo se s neprihvaćanjem i strahom. Prisiljeni/e smo na skrivanje kako ne bismo bili/e izloženi/e diskriminaciji, uvredama, otkazu, odbacivanju u porodici, na radnom mjestu, u svom okruženju. Izloženi/e smo verbalnom, psihičkom i fizičkom nasilju svaki put kad iskažemo svoj identitet. Ugrožen je naš tjelesni integritet, a u konačnici i naše pravo na život.

Sveprisutna homo/bi/transfobija, patrijarhat, seksizam, neravnopravnost spolova, kao i nedovoljna zainteresovanost institucija da se aktivno bave suzbijanjem nasilja i neravnopravnosti jesu glavni uzroci problema nevidljivosti LGBTIQ osoba.

Zato je povorka ponosa važna prilika da se ovo neprihvatljivo stanje barem djelimično promijeni, da se smanje strahovi od nasilja i neprihvaćanja, da se javnost upozori na neravnopravnost, diskriminaciju i nasilje kojem su izložene LGBTIQ osobe, te da se pošalje poruka o različitosti i zahtjevi za jednakošću, slobodom i ravnopravnošću.

Više informacija o povorci pronađite na web i Facebook stranicama.