Hrvatska, Nekategorizirano

Trans Aid izdao brošuru: ‘Autanje u obitelji’

Autanje u obiteljiNadolazeći blagdani vrijeme su koje nastojimo provesti s ljudima koji su nam bliski. Neki će ih provode s prijateljima, neki će s partnerima, a neki će od nas koristiti ovu priliku za posjetu obitelji.

Često se upravo u ovom razdoblju godine javljaju brojna pitanja povezana s autanjem i obitelji. Kome, kada, na koji način i što reći? Koje reakcije očekivati? Kada je pravi trenutak za autati se? Autati se uopće ili ne? Sve su ovo pitanja koja ovaj period za brojne LGBTIQ osobe čine izrazito stresnim.

Kako bi što spremnije, temeljitije i susretljivije odgovorila na brojna pitanja o autanju u obitelji, udruga Trans Aid odlučila je izraditi brošuru samopomoći za koju se nada da će pomoći pri traženju odgovora na najčešća pitanja, ali i pronalaženju podrške te savjeta za autanje.

Brošura Autanje u obitelji namijenjena je trans, inter i rodno varijantnim osobama, no sadržaj je u potpunosti primjenjiv i na druge identitete – on je napisan i za lezbijke, gejeve, biseksualne i queer osobe.

„Da se ponovno autam, promijenio bih način na koji sam reagirao na određene izjave i pitanja svojih roditelja. Bio bih smireniji, imao bih na umu  njihovu perspektivu situacije u kojoj su se našli, a koju nisu očekivali. Trans osobama koje se tek namjeravaju autati savjetovao bi da budu strpljive. Pripremite materijale koje biste htjeli pokazati roditeljima da ih educirate o temi i približite svoj identitet. Shvatite da se možda nikad nisu susreli s time i da je i njima teško, ali se trude najbolje što mogu i znaju. Ne zamjerajte im ako pogriješe. Ovo je proces kako i za vas, tako i za njih.“ navodi Alex koji je u brošuri podijelio svoje iskustvo outanja.

Kroz program TRANSavjetovanja udruga Trans Aid pruža psihološku podršku i savjetovanje trans, inter, rodno varijantnim te LGBQ osobama. U zadnje vrijeme u udruzi prate porast online upita, ali i na individualnom i grupnom savjetovanju gdje je zabilježen porast otvaranja tema povezanih upravo za autanje u obitelji.

Osobe u potrazi za psihološkom podrškom mogu im se javiti e-mailom na transavjetovanje@transaid.hr ili ih potražiti na Facebook stranicama Trans Aida i TRANSavjetovanja.
Brošuru u online izdanju možete pronaći na službenoj stranici Trans Aid-a.

Izvor: www.voxfeminae.net