Aktualno, Inicijative, Nekategorizirano

Kreću prijave na VF Festival, ovogodišnja tema: Djevojke

Izvor: Vox Feminae Festival

Vox Feminae Festival traži filmove koji istražuju aspekte roda, rodnih uloga i identiteta koji bi bili prikazani na filmskom dijelu festivala u listopadu 2016.

Središnja tema ovogodišnjeg Vox Feminae Festivala je “Djevojke”. Pronaći pozitivne uzore za djevojke u filmovima često nije jednostavno, a ova obično ozbiljna tema nerijetko je u modernim filmovima stereotipizirana i trivijalizirana. Osim šireg spektra tema kojima se filmski program VFF-a bavi (rodna ravnopravnost, nestereotipne rodne uloge i odnosi, feminističke i LGBTIQ teme), ove godine uz sve navedeno posebno potičemo prijavu filmova koji u svom fokusu imaju djevojaštvo i/ili tinejdžerke.

Sazrijevanje, (prve) ljubavi, pobune, sukobi s roditeljima i okolinom, tinejdžerska anksioznost i otuđenje, pozitivni primjeri mladenačkog angažmana i osnaživanja samo su neki od primjera interpretacije koji ulaze u ovogodišnji centralni tematski okvir. Potičemo zainteresirane da temu uzmu kao okvirnu smjernicu: radujemo se vidjeti prijavljene radove bliske temi kao i alternativne interpretacije iste.

UVJETI NATJEČAJA: VFF prihvaća igrane, dokumentarne, animacije i eksperimentalne filmove i video radove svih dužina i umjetnika/ca svih rodnih identiteta (ženski, muški, trans, varijantni, neodređeni…). Jedini uvjet je da prijavljeni filmovi imaju tematsku, gore opisanu poveznicu.

Primaju se filmovi završeni u periodu od 2015. nadalje.

Prijave se ispunjavaju online, putem FilmFreeway sustava, gdje se mogu naći detaljnija pravila i uvjeti poziva. Na Film Freeway profilu dostupne su informacije o filmskom natječaju na engleskom jeziku.

Prihvatljivi formati za screenere su DVD ili online link (Vimeo, YouTube). DVD na sebi mora imati napisan naziv filma, vrijeme trajanja i kontakt informacije.

Prihvatljivi formati za prikazivanje na festivalu su Blu Ray, generic video files – QuickTime i MP4, MiniDV, DVD.

Rok za prijavu je 15.5.2016. (sa poštanskim žigom najkasnije tog datuma), a odluke selekcije biti će javljene autori(ca)ma do 15. kolovoza 2016.

DVD screeneri se šalju na adresu: Vox Feminae Festival, Vinička 5, 10 000 Zagreb, Croatia i moraju na omotnici imati specificirano: “no commercial value – for cultural purpose only”.

Za dodatne informacije o filmskom natječaju kontaktirajte Vox Feminae festivalski tim na festival(at)voxfeminae.net.