EHO, Nekategorizirano, Rad udruga

Udruga Opera b.b. i Pet plus u Kinoteci predstavile rezultate EU projekta Klub 54+

Brojni polaznici radionica projekta Kluba 54+, namijenjenih osoba starijima od 54 godine, predstavili su u petak na završnoj svečanosti u zagrebačkoj Kinoteci rezultate projekta koji se provodio u proteklih godinu dana.

“Ostvarili smo i premašili zadane ciljeve, cilj nam je bio okupiti 215 korisnika u osam gradova kroz 127 radionica, a imali smo 280 korisnika”, rekla je voditeljica projekta Andrea Radinger.

Podsjetila je da su se radionice pjevanja, slikanja plesanja i bubnjanja održavale u Osijeku, Vukovaru, Petrinji, Sisku, Novskoj, Ogulinu, Karlovcu i Zagrebu.

Po njezinim riječima, odaziv je bio veći od očekivanog, pa će ponovno aplicirati na natječaje za slične projekte kako bi pomogli da se osobe treće životne dobi više uključe u društveni život.

“Europski socijalni fond posljednjih godina radi na tome da izvuče starije osobe iz njihovih domova, da ne sjede u kućama i padaju u depresiju, da se aktiviraju u društvu i sami sebi budu važni”, istaknula je.

U Zagrebu je u projektu sudjelovalo 148 osoba, a u ostalih sedam gradova još 132 osobe, od čega njih 44 muškaraca, te 236 žena.

Nositelj projekta KLUB 54+ je Udruga Opera b.b. iz Zagreba koja je dosad surađivala sa svim dobnim skupinama kroz različite umjetničke i edukativne programe.

“Opera i inače ima za zadaću interpolaciju mladih i starijih ljubavi, no ovaj projekt je i za nas novo iskustvo, u svakom gradu susretali smo ljude koji vole pjevati, vole naučiti nešto novo, a i mi smo učili od njih”, rekao je Ronald Braus, predsjednik te udruge.

Izdvojio je iskustvo iz Vukovara gdje su se na radionice prijavljivale sve nacionalne skupine. “Uz međugeneracijsku tu smo imali i međunacionalnu suradnju”, ustvrdio je.

Mira Davidović, predsjednica Udruge PET PLUS, koja je bila partner na projektu, rekla je kako su u proteklih dvadeset godina koliko djeluju puno radili s mladima, djecom i ovisnicima, no ovo im je prvi put da rade sa starijim osobama.

“Ovdje nećemo stati jer ne bismo htjeli da se oni osjećaju isključeno, kao da ne mogu više sudjelovati na našim radionicama i da misle da su sami”, napomenula je.

“Željeli smo im probuditi sjećanja na mlade dane i poručiti da starost, kakva god bila ,može biti vedra, lijepa i raspjevana”, dodala je Davidović.

Projekt KLUB 54+ sufinanciran je iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Svoje prostore za održavanje kreativnih radionica ustupili su Dom za starije osobe Trnje, Dom za starije osobe Maksimir iz Zagreba, Dom za starije i nemoćne osobe Osijek, Poetry Caffe Magis iz Osijeka. POU Hrvatski dom Petrinja, Glazbena škola Frana Lhotke Sisak, Pučko Otvoreno Učilište Ogulin, Glazbena škola u Novskoj, Hrvatski dom Vukovar, Župa Sv. Blaža, Zagreb, Mješoviti pjevački zbor umirovljenika “Vid Rukavina”, Karlovac.

Besplatne kreativne radionice izvodio je tim stručnjaka, svi voditelji radionica vrsni su stručnjaci u svojim područjima.

Glazbene je vodio operni pjevač Ronald Braus, s hrvatskom sopranisticom Lidijom Horvat Dunjko, mezosopranisticom Blankom Tkalčić ibudućim dirigentom Darijanom Ivezićem.

Radionicu književnog kluba – kreativno čitanje i pisanje koja je sudionicima pomogla poboljšati socijalne i emotivne vještine, vodile su Vesna Vrbanović Jančić i Ivana Plejić Pech.

Radionice kreativnog plesa vodile su plesne umjetnice, pedagoginje i terapeutkinje Sanela Janković Marušić i Zrinka Šimičić Mihanović.

Branko Trajkov – Trak i Krunoslav Kobeščak vodili su bubnjarske radionice «Ritam svijeta», a likovno–kreativne radionice profesorica likovne umjetnosti Natalija Stipetić Ćus te diplomirana slikarica Ksenija Filipović.

foto HINA /Zvonimir KUHTIĆ