Nekategorizirano, Svijet

13 posto izbjeglica “nestane” na putu do prihvatnih centara

Izvor: HINA
  • Oko 13 posto izbjeglica koji se registriraju nakon ulaska u Njemačku nikada ne stignu u prihvatne centre u koje ih vlasti pošalju, piše Sueddeutsche Zeitung.

Od 1,1 milijuna tražitelja azila, koliko ih je prošle godine registrirano nakon dolaska u Njemačku, 130.000 nikada nije stiglo do smještaja u koje su poslani”, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Kao mogući razlog za “nestanak” velikog broja izbjeglica ministarstvo navodi mogućnost da su ove osobe nastavile putovanje u neku drugu zemlju ili su “uronile u ilegalnost“.

DODATNI PROBLEM Direktor Saveznog ureda za migraciju Frank-Juergen Weise rekao je kako dodatni problem predstavlja velik broj osoba kojima je odbijen zahtjev za azilom, ali koji još uvijek iz različitih razloga borave u Njemačkoj.

  • Od 1,2 milijuna izbjeglica koliko ih je od 2013. do 2015. stiglo u Njemačku, 660.000 su dobili boravišnu dozvolu, a od toga je 460.000 radno sposobno. Njih 540.000 mora napustiti Njemačku, no njih 220.000 trenutno uživa status zaštite od protjerivanja zbog opasnosti u domovini, rekao je Weise.

Direktor je kritizirao činjenicu da je ovoj skupini onemogućen pristup tržištu rada i obrazovanja.

BROJ IZBJEGLICA Njemačka vlada prema internim procjenama računa s ukupnim brojem od 3,6 milijuna izbjeglica do kraja ovog desetljeća.