Nekategorizirano, Svijet

Porast broja beskućnika u Njemačkoj

njema_cr– Godine 2016. je u Njemačkoj živjelo 422.000 osoba bez krova nad glavom, što je 55 tisuća više nego godinu dana prije i 80 tisuća više nego 2014. – priopćila je udruga BAGW.
Tomu treba dodati i 436.000 izbjeglica koji su praktički bez stana, ali ih se još uvijek tolerira u zajedničkim masovnim smještajima za izbjeglice, prenosi SEEbiz.
Oko 52 tisuće osoba živi na ulici izvan programa smještaja u državnim institucijama.

Od osoba s neriješenim stambenim pitanjem oko 50 tisuća dolazi iz siromašnijih zemalja Europske unije. Velik dio ove populacije beskućnika živi na ulici. Ovaj problem je posebice izražen u metropolama poput Berlina gdje je, zbog blizine granica s istočnim EU susjedima, posljednjih godina zabilježen velik broj beskućnika upravo iz tih zemalja.

– Ukoliko politika ne poduzme hitne mjere u sektoru stanogradnje socijalnih smještaja ukupan broj osoba bez reguliranog stambenog pitanja bi se do 2018. mogao popeti na preko 1,2 milijuna – rekao je prilikom predstavljanja novih statistika Tomas Specht, direktor BAGW-a.

Kao glavni razlog za sve više građana bez reguliranog stambenog pitanja BAWG navodi drastičan porast stanarina u većim gradovima, kao i pad broja subvencioniranih stanova. Država je osim toga, kako se navodi, posljednjih godina velik broj stanova prodala privatnim ulagačima i time utjecala na porast cijena stanarina.
Socijalne udruge su od političara zatražili da u program svake buduće vlade uvrste i program povećanja stanova iz socijalnog sektora.