Hrvatska, Nekategorizirano

Nagrada „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

o_161004_zaSvjetionik_HMPSLogo_2016104153332Hrvatska mreža protiv siromaštva (HMPS) će nagradu „Svjetionik“ prvi put dodijeliti novinarima koji na kvalitetan i dostojan način izvještavaju o siromaštvu u zemlji. Posebnost Nagrade „Svjetionik“ se ističe u činjenici da radove ocjenjuje žiri sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva (nezaposleni mladi, samohrani roditelji, beskućnici, korisnici socijalnih usluga…).

HMPS Nagradom želi promicati izvještavanje o siromaštvu koje se temelji na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva te koje je usmjereno konstruktivnim rješenjima za suzbijanje i prevenciju siromaštva u Hrvatskoj. Naziv „Svjetionik“ ukazuje na važnost medijskih priloga koji, osim što osvjetljuju pojedine životne priče i situacije pojedinaca ili skupine ljudi, statističke podatke i stanje u zemlji, su usmjereni na rješenja i utjecanju na (sustavne) promjene u suzbijanju problema siromaštva te pritom izbjegavaju isključivo senzacionalistički pristup, neprovjerene informacije i izvore podataka, kao i utvrđivanje predrasuda i stereotipa o siromaštvu i osobama s iskustvom siromaštva.

U izboru najboljih radova žiri će se voditi okvirnim smjernicama (prilog 1) definiranim na zajedničkom sastanku predstavnika HMPS-a, novinara i osoba s iskustvom siromaštva, 8. srpnja 2016.g. u Zagrebu te kriterijima koje žiri dodatno odredi na svom uvodnom sastanku, prije pregledavanja radova. Stručni predstavnici HMPS-a će u tijeku glasovanja imati ulogu koordinatora žirija i organizatora glasovanja te administrativnu ulogu zaprimanja novinarskih radova i organiziranja svečanosti dodjele Nagrade.

Na natječaj se prihvaćaju sve kategorije novinarskih radova: tiskani/online, radijski i televizijski. Novinari svoje radove, u originalnom elektronskom formatu, prijavljuju na mail hmps.nagrada@gmail.com te pritom ispunjavaju obrazac (prilog 2) s općim podacima o novinaru i radu, koje ćemo objaviti na mrežnim stranicama HMPS-a u svrhu promocije Nagrade. Istekom roka prijave radova, novinari će skupno biti obaviješteni o svim prihvaćenim radovima.

Prijave traju od 1. do 31. listopada 2016.g., nakon čega će žiri provoditi glasovanje u razdoblju od 1. do 30. studenog 2016.g. Svečana dodjela Nagrade održat će se 9. prosinca 2016.g., povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. Dodatne informacije o Nagradi dostupne su na www.hmps.hr .

Dodjelu nagrade za dostojno izvještavanje o siromaštvu je 2011. godine, pod nazivom „From below“, pokrenula Austrijska mreža protiv siromaštva (Austrian Anti Poverty Network) koja ove godine pruža stručnu podršku u proširenju projekta dodjele Nagrade u više zemalja Europe – Hrvatsku, Mađarsku, Njemačku, Finsku i Island.
Projekt se u Hrvatskoj provodi uz financijsku potporu ERSTE Zaklade.