Hrvatska, Nekategorizirano

Hrvatska mreža protiv siromaštva dodijelila nagradu „Svjetionik“

Dobitnici s desna na lijevo: Antonela Galić Pruša, Vlado Čutura, Petra Marinčić
Dobitnici s desna na lijevo: Antonela Galić Pruša, Vlado Čutura, Petra Marinčić

Hrvatska mreža protiv siromaštva je dodijelila novinarima nagradu „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu, a žiri poručio: „svijetlite svima da nađu put ka rješenju svojih problema. Budite naš svjetionik!“

Hrvatska mreža protiv siromaštva u petak je u Zagrebu svečano dodijelila prvu nagradu „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu, u krugu novinara i stručnjaka koji se bave problemima povezanim sa siromaštvom. Cilj dodjele Nagrade je podizanje kvalitete medijskog praćenja fenomena siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj, kao i podizanje opće razine svijesti u javnosti o životu osoba s iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti.

Tako je u kategoriji tiskanog/online priloga Nagradu dobio Vlado Čutura iz Glasa Koncila, za rad „Uskrsnuo je za ljudsko dostojanstvo!“; u kategoriji radijskog priloga Nagradu je dobila Antonela Galić Pruša s Radio Rijeke – Danas aktualno, za rad: „Riječka socijalna samoposluga“; u kategoriji TV priloga Petra Marinčić, s Televizije Zapad, za rad: „Hepicentar connect“. Žiri za ocjenjivanje novinarskih radova bio je sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva.

U okviru svečane dodjele Nagrade, održana je i rasprava na temu dostojnog izvještavanja o siromaštvu s predstavnicima akademske zajednice, civilnog društva, medija, javnih službi te osoba s iskustvom siromaštva. Zaključeno je kako u Hrvatskoj postoje dobri primjeri medijskog izvještavanja, ali je još uvijek potrebno dodatno senzibilizirati medije o potrebi poštivanja ljudskog dostojanstva i ljudskih prava te razmotriti načine na koji mediji mogu pridonijeti većoj senzibilizaciji javnosti i nositelja političkih odgovornosti o problemu siromaštva i socijalne isključenosti.

Nagrada „Svjetionik“ dio je projekta Journalism Prize „From below“ goes international kojeg u partnerstvu provode mreže protiv siromaštva iz Hrvatske, Mađarske i Austrije, uz financijsku potporu ERSTE Zaklade.