Aktivizam, Nekategorizirano

8. festival nezavisne kulture – Platformat najavljuje autorsku večer Igora Jelinovića u Kino klubu Split

U petak, 23. 10. 2020 s početkom u 20 sati u Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih) održat će se autorska večer Igora Jelinovića uz prisustvo autora. Prikazat će se filmovi Dan Marjana (2015), Lula & Bručke (2016), Ultra (2018), Sandra i Marina (2018), i Zoka i potočić (2019). Ukupno trajanje programa je sat i po, a nakon programa slijedi moderirani razgovor koji će voditi Sunčica Fradelić. Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja potrebna prijava putem online obrasca.

Igor Jelinović splitski je redatelj s adresom u Zagrebu, gdje trenutno uspješno vodi udrugu Blank_filmski inkubator. Diplomirao je filmsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, te javnu, medijsku i međunarodnu komunikologiju u Milanu. Od 2011. režirao je niz kratkometražnih filmova. Voditelj je mnogih radionica i edukativnih programa. Filmovi su mu redovno prikazivani na brojnim domaćim i međunarodnim festivalima (Sarajevo film festival, Dani hrvatskog filma, Pulski filmski festival, Zagreb Film Festival, Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva). Središnja tema Igorovih filmova su intimni odnosi, nedostatak komunikacije i otuđenost, često prikazani s dozom odmjerenog humora i topline.

Večer prije, u četvrtak, u sklopu diskurzivnog programa U kvadrat s početkom u 20 sati prikazat će se tri dokumentarna filma, i to Bageri proždiru zemlju Martina Crvelina iz 1967., Šolta – otok meda Tine Ljubenkov iz 2019., te Antarctic Traces (Tragovi Antarktika) Michaele Grill iz 2019. Programom U kvadrat usporedo se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, recentne klupske produkcije, te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta, a zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split. Koordinator diskurzivnog programa je Zlatko Galić.

Program je javan i ulaz slobodan ali je zbog ograničenog broja posjetitelja također potrebna prijava putem online obrasca.

Rad Kino kluba Split podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Grad Split i Zaklada Kultura nova. Program se održava u sklopu osmog festivala nezavisne kulture – Platformata.