Nekategorizirano, Svijet

EU će se pobrinuti da Brexit bude bolan za Veliku Britaniju

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Europska unija učinit će da Brexit bude “jako bolan” za Veliku Britaniju kako bi time pružila primjer, upozorio je slovački premijer Robert Fico, u razgovoru za Financial Times od ponedjeljka.

“EU će iskoristiti tu prigodu kako bi poručio ljudima: slušajte, sada ćete vidjeti zašto je važno ostati u Uniji”, rekao je Fico, čija zemlja trenutačno predsjeda EU-om.

“Čak i ako je peto svjetsko gospodarstvo, to će biti jako bolno za Ujedinjeno Kraljevstvo”, upozorio je, ocijenivši “blefiranjem” optimizam britanske vlade.

Ta izjava u suprotnosti je sa stajalištima drugih europskih čelnika koji niječu da žele “kazniti” Veliku Britaniju zbog toga što je odlučila izići iz EU-a.

“Ne želimo pregovarati (o Brexitu) na način kojim bismo kažnjavali Veliku Britaniju i Britance nego se moramo pobrinuti da interesi Europe i Francuske budu zaštićeni”, rekla je francuska državna tajnica Axelle Lemaire, tijekom posjeta Londonu u petak.

Europski čelnici još čekaju da London aktivira članak 50 Lisabonskog ugovora i time formalno pokrene proceduru razdruživanja. Britanci to planiraju učiniti najranije početkom 2017.