Aktivizam, Nekategorizirano

A gdje je umjetnik?

krleža_stani_u_red_630U Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo 5. i 6. travnja u 20 sati prikazuje se multimedijalna suvremeno-kazališna predstava Krleža, stani u red! koju potpisuje Vesna Mačković.

Scenski rad je nastao iz istoimene radio-drame premijerno izvedene u emisiji Ars acustica Trećeg programa Hrvatskog radija u listopadu 2017. godine. Autorica Vesna Mačković koristeći glasove izvođača i iPad looper s efektima uživo proizvodi eksperiment glasa, zvuka i teksta na temu nevidljvosti umjetnika, nečujnosti ili krivo-čujnosti.

“Izvođači koriste tekst koji im je autorica nametnula, ali ga i izvrću i premeću po svojoj želji. Autorica usprkos i unatoč toj neposlušnosti izvođača njihove glasove manipulira i efektira uživo, te zvukovi do publike ipak dolaze u njenoj režiji i montaži. Ni sami izvođači nisu sigurni u što će se pretvoriti ono što proizvedu kad otvore usta i puste glas. A gdje je u svemu tome umjetnik? Pozvan je, došao je na vrijeme, ali nitko ga ne primjećuje”, stoji u najavi izvedbe.

U predstavi sudjeluju Tonka Kovačić, Vesna Mačković, Vilim Matula, Ida Fučić, Roko Nakić i Vilim Ostović.

Ulaznice su dio inicijative Umjetnost dostupna svima prema kojoj prvih 20 ulaznica ima prazno polje cijene, sljedećih 20 ulaznica ima cijenu 30 kuna, sljedećih 20 ulaznica ima cijenu 60 kuna itd. Posjetitelji koji rezerviraju ulaznice s praznim poljem cijene pri izlasku s predstave samostalno upisuju cijenu koju žele platiti ovisno o svom životnom standardu i zadovoljstvu odgledanom predstavom. (Izvor: Kulturpunkt)