Nekategorizirano, Stajališta

Adopta: U 2023. ostvareno 137 posvojenja

U Hrvatskoj je ove godine ostvareno 137 posvojenja što 2023. svrstava među dvije godine s najvećim brojem posvojenja u proteklom desetljeću, istaknuto je u četvrtak, na Svjetski dan posvojenja prilikom posjeta ministra obitelji Marina Piletića Adopti, udruzi za potporu posvajanju.

Kako se naglašava u priopćenju Adopte, prošla je godina sa 196 zasnovanih posvojenja bila rekordna. Očekuju da bi povećanju broja posvojenja i boljoj podršci posvojiteljskoj zajednici trebale pridonijeti izmjene Zakona o socijalnoj skrbi krajem iduće godine, navodi se u priopćenju.

„Jedna od inicijativa za izmjenama Zakona koja dolazi iz Adopte, je proširenje broja socijalnih usluga definiranih Zakonom među kojima je i škola za posvojitelje. Na taj će način Adopta i drugi pružatelji tih usluga, uz naš Obiteljski centar koji djeluje u svim županijama, moći tu socijalnu uslugu ugovarati s Ministarstvom. Želimo da škola za posvojitelje dođe do svakog potencijalnog posvojitelja te da formalni proces koji je nužan da biste uopće ušli u proceduru posvojenja, bude dostupan u cijeloj Hrvatskoj“, istaknuo je ministar obitelji i socijalne politike Piletić.

Adopta smatra kako briga države za posvojenu djecu ne smije stati njihovim posvojenjem.

„Važno je sagledati koje još oblike podrške možemo pružiti posvojiteljima i njihovoj djeci te mladima, ali i potencijalnim posvojiteljima na njihovu putu do željenog cilja, tj. do posvojenja i mogućnosti da jednom djetetu pruže iskustvo života u toplom obiteljskom okruženju. Izmjenama Zakona neke usluge koje nude Adopta i drugi pružatelji socijalnih usluga, trebale bi dobiti status koji će im omogućiti održivost, tj. dostupnost djeci, mladima i roditeljima kojima je nakon zasnivanja posvojenja itekako potrebna pomoć“, rekla je Dubravka Marušić, izvršna direktorica Adopte.

U Registar potencijalnih posvojitelja upisano je 960 potencijalnih posvojitelja, a u Hrvatskoj trenutačno ima 188 djece koja imaju ispunjene pretpostavke za posvojenje.

(Hina)