Aktualno, Nekategorizirano

Mjesec posvojenja obilježava se porukom „Čuvaj moju privatnost“

Foto: Trusty.hr
Foto: Trusty.hr

Obilježavanje Mjeseca posvojenja počinje u petak, 3. studenoga, kada će se u hotelu International (Miramarska 24, Zagreb) s početkom u 11 sati održati stručni skup „Tko sam ja? Potraga za identitetom mladih posvojenih osoba“.

U 18 se sati s istom temom organizira druženje za posvojitelje i potencijalne posvojitelje. Ono će se održati u Maloj kući dječjih prava, tj. Uredu pravobraniteljice za djecu (Teslina 10, Zagreb).

Oba događaja u fokusu imaju pružanje potpore mladim posvojenim osobama tijekom adolescencije. Naime, formiranje cjelovitog identiteta dugotrajan je i osjetljiv proces. Za posvojenu djecu i mlade potraga za identitetom i njegova izgradnja još je kompleksnija, što je posljedica njihova dvojnog identiteta – biološkog i posvojenog. Odrastanjem oni postaju svjesniji sebe i svoje okoline, a pitanja o porijeklu postaju im osobito važna, pa je adolescencija razdoblje u kojem intenzivno preispituju i preslaguju „kockice“ svojeg života.

Svi zainteresirani moći će gledati dokumentarni film Closure te pratiti okrugli stol u kojem će sudjelovati:
mr. sc. Diana Topčić Rosenberg, članica Upravnog odbora Adopte i bivša pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih,
Jelica Belošević, socijalna radnica, voditeljica Odjela skrbi o djeci do sedam godina u Dječjem domu Zagreb, i
Dora Veble, mlada posvojena osoba.

U nastavku mjeseca održat će se niz događaja kojima se želi poboljšati život posvojive i posvojene djece te njihovih obitelji.