Aktualno, Nekategorizirano

4. konferencije o posvojenju u subotu u Zagrebu

Godišnje 500 djece u Hrvatskoj ispunjava uvjete za posvajanje, no njih čak 350, tj. 70 posto ostaje u sustavu socijalne skrbi.
Godišnje 500 djece u Hrvatskoj ispunjava uvjete za posvajanje, no njih čak 350, tj. 70 posto ostaje u sustavu socijalne skrbi.

Skup pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović otvorit će Bernardica Juretić, ministrica socijalne politike i mladih i izaslanica Predsjednice Republike.O preprekama pri posvojenju teže posvojive djece govorit će: Dunja Bonacci Skenderović, predsjednica Adopte i Petra Matković, stručna suradnica Adopte.

Pritom će se predstaviti rezultati istraživanja o teže posvojivoj djeci. Naime, godišnje 500 djece u Hrvatskoj ispunjava uvjete za posvajanje, no njih čak 350, tj. 70 posto ostaje u sustavu socijalne skrbi. Budući da postoji velik nesrazmjer između interesa za posvojenje i djece koja ostaju odrastati u domovima za nezbrinutu djecu i udomiteljskim obiteljima, istraživanje Adopte, provedeno među potencijalnim posvojiteljima, otkriva koje kategorije djece teško pronalaze novu obitelj.

Kako bi se stanje promijenilo, udruga traži izradu nove sveobuhvatne javne politike vezane uz posvajanje koja bi sadržavala niz održivih aktivnosti u potpunosti prilagođenih potrebama posvojitelja i pojedinih kategorija djece.

Prvi je dan konferencije (petak) namijenjen stručnjacima vezanima uz posvojenje, a drugi je dan (subota) namijenjen građanima, a posebice posvojiteljima i onima koji to tek žele postati.

Subotnji program u hotelu Panorama Zagreb traje od 9.30 do 14 sati. U sklopu njega potencijalni će posvojitelji moći doznati sve o odabiru posvojitelja u odnosu na dobrobit djeteta, a posvojitelji kako s djetetom graditi privrženost te kako s njim razgovarati o posvojenju.

Više o konferenciji: www.adopta.hr