Hrvatska, Nekategorizirano

Adopta podržava protokole o posvajanju djece

Izvor i foto HINA
Izvor i foto HINA

Udruga za potporu posvajanju Adopta podržala je u četvrtak Protokol o postupanju u postupcima posvojenja i Protokol o postupanju nadležnih tijela u postupcima međudržavnog posvojenja djeteta iz Hrvatske, koje je donijelo Ministarstvo socijalne politike i mladih, i izrazila nadu da će se protokoli početi primjenjivati čim prije.

Protokol o postupanju u postupcima posvojenja obvezuje Centar za socijalnu skrb na izradu plana za posvojenje s jasnim rokovima za svaki dio postupka. Zahvaljujući rokovima postupak se ubrzava, pa će dijete bez odgovarajuće roditeljske skrbi kraće boraviti u sustavu.

Vjerujemo da će pri izboru posvojitelja centri za socijalnu skrb unutar novih formalnih okvira biti vođeni najboljim interesom djeteta, poručila je predsjednica Adopte Dunja Bonacci Skenderović napomenuvši da centar može i odbiti roditelje koje ne smatra odgovarajućima za dijete.

Adopta podržava to što će djeca koja ispunjavaju uvjete za posvojenje u registru Centra za socijalnu skrb biti predstavljena samo s osnovnim podacima, odnosno da u njemu neće biti navedena imena ni drugi podaci koji bi mogli voditi do diskriminacije.

Time se olakšava posvojenje određenih skupina teže posvojive djece. Uvid u registar nije za javnost nego ga potencijalnim posvojiteljima omogućuje isključivo socijalni radnik koji im pomaže u postupku posvojenja.

U slučaju da dijete ne pronađe posvojitelje u Hrvatskoj, omogućuje se međunarodno posvojenje, što detaljno razrađuje Protokol o postupanju nadležnih tijela u postupcima međudržavnog posvojenja djeteta iz Hrvatske.

“U svakom, pa tako i međudržavnom posvojenju izrazito je bitna priprema djeteta, zato je dobro da protokol određuje minimalan broj susreta djeteta s potencijalnim posvojiteljima, koji ovisi o njegovoj dobi”, kaže Bonacci Skenderović.

Potencijalni se posvojitelji s djecom mlađom od tri godine trebaju družiti svakodnevno najmanje sedam dana, a s onom starijom svakodnevno najmanje deset dana, pojašnjava Bonacci Skenderović.