Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Adopta se oštro protivi ograničavanju posvojenja samo na parove u bračnoj zajednici

adopta-fah_5ac9f309ccca0Adopta, udruga za potporu posvajanju, želi da novi Obiteljski zakon omogući veći broj posvojenja, a ne da pravo na posvojenje dodatno ograničava, stoji u priopćenju koje prenosimo u cjelosti.

Naime, mediji prenose kako u nacrtu novog Obiteljskog zakona stoji da će izvanbračni parovi moći posvajati djecu samo ako postoje opravdani razlozi na strani djeteta.

Adopta iako svoje znanje i iskustvo stavlja na raspolaganje Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u oblikovanje Zakona nije uključena niti joj je nacrt poslan na uvid, pa komentira napise u medijima.

Formulacija koja se pojavila u medijima, smatra Adopta, ne smije se naći u Zakonu.

„Obiteljski zakon ne smije ograničavati pravo na posvojenje samo na parove u bračnoj zajednici. Osobito je važno izbjeći nejasne odredbe poput „osim ako postoje opravdani razlozi na strani djeteta“. Takve odredbe ne uključuju jasne kriterije i dovode do veće arbitrarnosti u i sada nedovoljno transparentan proces. Umjesto toga, potrebno je povećati odgovornost centara za socijalnu skrb u prosudbi kompetencija za roditeljstvo svakog pojedinca i para zainteresiranog za posvojenje. Nužan je i veći nadzor nad svima koji se brinu o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi kako bi se brže odlučivalo što je u najboljem interesu djeteta izdvojenog iz biološke obitelji. Time bi se smanjio broj djece koja odrastaju pod brigom sustava, umjesto roditelja“, kazala je Diana Topčić-Rosenberg, članica upravnog odbora Adopte.

Tijekom 2017. godine u Hrvatskoj je posvojeno sedamdeset i osmero djece što je najmanji broj od kada se vodi statistika o posvojenju.

Na promjenu stanja svojim bi radom trebao utjecati cijeli sustav socijalne skrbi. Taj bi sustav trebao pružati potporu kako djeci koja čekaju nove obitelji, tako i potencijalnim posvojiteljima te posvojiteljskim obiteljima.

U posljednjih godinu i pol dana Adopta je resornom ministarstvu poslala niz prijedloga za unaprjeđenje postupka posvojenja i zaštite prava djece. Među njima su zahtjev za izmjenom Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama kako bi se izjednačio roditeljski dopust posvojitelja djece starije od 8 godina s posvojiteljima mlađe djece, Otvoreno pismo ministrici Nadi Murganić vezano uz prijedlog nacrta Obiteljskog zakona iz listopada 2017. godine, zahtjev za izmjenom odredaba Obiteljskog zakona i Zakona o OIB-u kojim bi se omogućila promjena OIB-a djeci posvojenoj prije stupanja na snagu Obiteljskog zakona iz 2015. godine te zamolba za ažurnim prikazivanjima anonimiziranih profila djece s pretpostavkama za posvojenje.

Svi ti Adoptini prijedlozi rezultirali su općenitim odgovorima, bez konkretnih pomaka.

U Hrvatskoj je trenutačno više od petsto djece s uvjetima za posvojenje.