Hrvatska, Nekategorizirano

Udruga Adopta: U Hrvatskoj 3.000 djece u alternativnoj skrbi, a 413 ima uvjete za posvojenje

Na fotografiji Andreja Turčin.   foto HINA/ Daniel KASAP/
Na fotografiji Andreja Turčin. foto HINA/ Daniel KASAP/

Više od 3.000 djece trenutno se u Hrvatskoj nalazi u sustavu alternativne skrbi, njih 413 ima uvjete za posvojenje, dok je potencijalnih posvojitelja 1316, istaknuto je u utorak na stručnom skupu u organizaciji Udruge za potporu u posvajanju Adopta “I ja želim obitelj”, uoči Svjetskog dana posvojenja.

O problemima i izazovima posvajanja i udomljavanja djece u Hrvatskoj govorile su članice Adopte i stručnjakinje iz regionalnih Centara za socijalnu skrb (CZSS) te Foruma za kvalitetno udomiteljstvo, uz Tanju Žaju iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Do kraja listopada u Hrvatskoj je ove godine posvojeno 85 djece, dok ih je 2017. bilo 126, a u udomiteljskim obiteljima ili domovima za nezbrinutu djecu nalazi se preko 3.000 djece. Od toga, samo 413 djece ispunjava formalne uvjete za posvojenje, dok istovremeno postoji 1316 registriranih potencijalnih posvojitelja.

“To pokazuje da se svakom djetetu može naći obitelj”, rekla je predsjednica Adopte Andreja Turčin.

Smatra kako je pretpostavka za poboljšanje ove statistike ubrzavanje postupaka oduzimanja roditeljske skrbi, uvođenje poticajnih mjera za veći broj posvajanja, pogotovo za teško posvojivu djecu, u koju spadaju ona starije dobi, nacionalne manjine ili djeca s poteškoćama.

Pri tom je apelirala i na protokol Ministarstva za demografiju, obitelji, mlade i socijalnu politiku (MDOMS) o posvojenju iz 2016. godine koji nije zaživio u praksi. Prema njemu, svakome djetetu koje u roku od 3 mjeseca ne nađe obitelj, Centri za socijalnu skrb trebali bi izraditi anonimizirane profile na zaštićenoj stranici, a njih je trenutno samo 40.

Predstavljeni stavovi djece iz sustava skrbi i iskustvo rada Centra za socijalnu skrb Čakovec

Na okruglom stolu u sklopu skupa predstavljeni su rezultati istraživanja “Što nam djeca govore – poruke djece iz sustava socijalne skrbi”, koje je Adopta napravila s djecom između 9 i 16 godina u tri županije.

Na fotografiji Diana Topčić-Rosenberg.   foto HINA/ Daniel KASAP/
Na fotografiji Diana Topčić-Rosenberg. foto HINA/ Daniel KASAP/

U razgovoru u fokus grupama, rekla je Diana Topčić-Rosenberg iz Adopte, djeca su pokazala dobru informiranost o posvajanju i udomljavanju te razlici između njih, ali i nepovjerenje prema djelatnicima Centara za socijalnu skrb, u vidu pružanja informacija, savjeta te uključivanja djece u proces odlučivanja i izbora nove obitelji.

Posredovanjem Centra za socijalnu skrb Čakovec u posljednjih šest godina posvojeno je 86 djece, što je više od 10 posto od godišnjeg broja posvojenja u zemlji.

Melita Ban Novak ocijenila je kako je put prema uspostavi dobre prakse “edukacija za udomitelje i stručnjake, približavanje udomiteljske zajednice djeci, ali i približavanje teme posvojenja široj javnosti, jer ta tema još uvijek ima neki društveni tabu.”

Ban Novak stoga se osvrnula i na stigmu koja u posvojiteljskoj zajednici postoji oko usvajanja i posvajanja romske i teže posvojive djece. “U praksi se susrećemo s posvojiteljima koji u upitnicima tvrde da im nije bitna nacionalna pripadnost djece, a kada ih kontaktiramo, ipak ne žele romsku djecu”, kazala je Ban Novak.

Adopta je pozvala da se 9. studenoga, na društvenim mrežama obilježi Svjetski dan posvojenja, objavom fotografije nacrtanog osmjeha na dlanu, i oznakama #HoćuBitiNečijeSunce, #AdoptaHR, #MjesecPosvojenja.