Hrvatska, Nekategorizirano

Adopta, udruga za potporu posvajanju: Zaštita djece mora biti nadstranačko pitanje

Foto: Unicef.hr
Foto: Unicef.hr

Adopta, udruga za potporu posvajanju, apelirala je na saborske zastupnike i Vladu Republike Hrvatske da zaštita djece bude nadstranačko pitanje, te sve političke opcije pozvala na suglasje oko Prijedloga za izmjenu i dopunu Zakona o osobnom identifikacijskom broju. Priopćenje udruge prenosimo u cjelosti:

Trenutačno je gotovo tri tisuće djece izloženo zlouporabama privatnosti i osobnih podataka, diskriminaciji te narušavanju ili ugrožavanju dostojanstva. Njihove životne priče na dohvat su ruke svima – medicinskom osoblju, učiteljima, javim službenicima, dobronamjernima i onima koji to nisu. Svako toliko, da bi ostvarili neko svoje pravo, oni i njihovi roditelji prisiljeni su potpunim strancima otkrivati svoju privatnost, dokazivati tko su i što su.

Adopta upućuje prijedloge izmjena zakonske regulative u resorna ministarstva i nadležna tijela od lipnja 2016. godine. S obzirom da do sada nije primila očitovanje ni jednog resornog ministarstva o svom prijedlogu, za pomoć i potporu obratila se svim klubovima zastupnika Hrvatskog sabora.

Udruga izrazito cijeni što su stranke GLAS i MOST, unatoč različitim političkim opredjeljenjima, prepoznale važnost zaštite posvojene djece i podržale Adoptin prijedlog te u saborsku proceduru uputile prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o OIB-u.

Istu razinu razumijevanja i potpore Adopta očekuje od svih klubova zastupnika 9. saziva Hrvatskog sabora jer će se njihovim prihvaćanjem spomenutog Prijedloga, prava djeca posvojene prije stupanja na snagu Obiteljskog zakona iz 2015. izjednačiti s pravima djece posvojene nakon stupanja na snagu predmetnog Zakona, te pravima svih drugih građana Republike Hrvatske.

„Zaštita prava djece nema alternativu, ona su apsolutni prioritet i bitna karakteristika svake demokratske države. Upravo zato osiguravanje zaštite prava posvojene djece ne može biti pitanje za koje bi se njihovi roditelji ili civilno društvo trebali boriti – država tu zaštitu treba osigurati. To ne može biti ni svjetonazorsko ni dnevnopolitičko pitanje.

Zemlje iz našeg okruženja pokazale su da se inače sukobljene političke opcije mogu ujediniti kada je dobrobit djece u pitanju. Stoga smo uvjereni da će ova naša inicijativa naići na podršku svih saborskih zastupnika i pokazati da Hrvatska može biti i da jest složna kada je u pitanju zaštita prava djece, najranjivije, ali i najvažnije skupine društva.

Vjerujemo i da će donošenje ovog Zakona biti polazišna točka za donošenje i unapređenje drugih zakona vezanih uz zaštitu djece“, istaknula je Dorja Mučnjak, zamjenica predsjednice Adopte.
Adopta se nada da bi saborski zastupnici izmjenu i dopunu Zakona o osobnom identifikacijskom broju mogli izglasati do kraja lipnja 2018.

Do tada su posvojena djeca i njihovi roditelji osuđeni suočavati se s mnoštvom neugodnih, ali i opasnih situacija.