Hrvatska, Nekategorizirano

Adopta kreirala jedinstvenu tražilicu za sva pitanja oko posvojenja

Petra Matkovic 2016U sklopu projekta „I ovo dijete treba obitelj“ Adopta, udruga za potporu posvajanju, kreirala je Infomapu, jedinstvenu tražilicu namijenjenu posvojiteljskoj zajednici.

Ta tražilica na jednom mjestu pruža široku paletu informacija vezanih uz posvojenje – od onih o postupku posvojenja preko popisa ustanova koje organiziraju stručne pripreme za posvojenje, do grupa potpore posvojiteljima, potencijalnim posvojiteljima te posvojenoj djeci i mladima.

Osim što daje pregled svih relevantnih informacija prikupljenih od ustanova i udruga, Infomapa omogućuje stručnjacima koji pružaju usluge posvojiteljskoj zajednici, da se prijave i postanu njezinim dijelom.

„Do sada su pripadnici posvojiteljske zajednice često imali poteškoća u pronalaženju informacija vezanih uz sam proces posvojenja, sustav potpore i usluga koje su im dostupne. Pokazalo se da je upravo dostupnost tih usluga, kao i samih informacija gdje se mogu obratiti za pomoć, važna pri donošenju ključnih odluka, kao i prilikom suočavanja s izazovima i specifičnostima roditeljstva posvojenoj djeci. Osim toga, postoji niz pitanja s kojima se suočavaju posvojene osobe, a na koja do sada mnoge od njih nisu znale gdje dobiti odgovor. Infomapa je stvorena kako bi im u tome pomogla. Zahvaljujući tražilici članovi posvojiteljske zajednice lako i brzo mogu pronaći traženu uslugu na sebi najbližem mjestu jer tražilica obuhvaća cijelu zemlju“, kazala je psihologinja Petra Matković, stručna suradnica Adopte na projektu „I ovo dijete treba obitelj“.

Iako je iza tražilice tek probno razdoblje od dva tjedna, Infomapa bilježi velik interes posvojitelja i onih koji to tek žele postati. Informacije o posvojenju tražilo je više od tisuću ljudi. Kako bi se stručnjacima i posvojiteljskoj zajednici kvalitetno približile sve prednosti Infomape, detaljno će biti predstavljena na 4. konferenciji o posvojenju koja će se u Zagrebu održati 15. i 16. travnja.
Infomapa se nalazi na poveznici: adopta.hr