Hrvatska, Nekategorizirano

Svjetski dan posvojenja: Godišnje petstotinjak djece u Hrvatskoj čeka posvojenje

Na slici Dona Vekić, FB
Na slici Dona Vekić, FB

Svjetski je dan posvojenja. U znak potpore posvojenju i obiteljima koje nastaju posvojenjem, građani na društvenim mrežama objavljuju fotografije dlana sa smješkom i ključnim riječima #Svjetskidanposvojenja i #Adopta.

U povodu Svjetskog dana posvojenja Adopta, udruga za potporu posvojenju, snimila je i na YouTubeu objavila kratak dokumentarni film sa svjedočanstvima triju posvojenih djevojaka. U njemu Dora, Lucija i Margareta pričaju, među ostalim, o posvojenju te želji da upoznaju biološke roditelje. Njihove dirljive priče otkrivaju s kojim se problemima posvojena djeca suočavaju tijekom odrastanja, te zašto je bitna kvalitetna komunikacija s posvojiteljima.

Većina posvojene djece želi istražiti svoje korijene, a s osamnaest godina imaju pravo u Centru za socijalnu skrb zatražiti informacije o svojem podrijetlu. Zbog toga Adopta ima poseban program za mlade posvojene osobe, a kroz svoj rad educira i posvojitelje kako s djecom razgovarati o toj temi.

„Najvažnije je stvoriti okruženje da je o posvojenju uvijek dopušteno i dobrodošlo razgovarati kako bi se mladi mogli osloniti na roditelje kada počnu razmišljati o korijenima, a naročito ako žele upoznati biološke roditelje“, savjetuje psihologinja Petra Matković, stručna suradnica Adopte.

U povodu Svjetskog dana posvojenja Adopta podsjeća da godišnje petstotinjak djece u Hrvatskoj ispunjava uvjete za posvajanje, no njih čak 70 posto ostaje u sustavu socijalne skrbi. Riječ je o teže posvojivoj djeci, tj. onoj starijoj od 6 godina, onoj iz višebrojnih obitelji, pripadnicima manjinskih etničkih skupina te djeci s razvojnim i zdravstvenim poteškoćama.