EHO, Nekategorizirano

AIDA Hrvatska izradila korisne video tutorijale za upravljanje kriznim situacijama

Foto: Aida Hrvatska

AIDA Hrvatska je u sklopu EU projekta “Jačanje kapaciteta lokalnog OCD-a kroz aktivnosti ronjenja na dah”, sa idejom sudjelovanja i suradnja OCD-a s tijelima javne vlasti u razvoju strategija i inovativnih alata za upravljanje kriznim situacijama na lokalnoj razini, provela niz teorijskih i praktičnih radionica tijekom protekle godine, navodi udruga u priopćenju.

Tako su se održale radionice iz javnog govorništva, nastupanja u javnosti i komunikaciji s drugima, edukacija na temu tehnika disanja, teorijskog znanja o ronjenju na dah, te praktični dio vježbi u bazenu i u konačnici u moru.

Na teorijskom dijelu obuke tijekom zime, stručni su predavači prenijeli teorijska znanja kao uvod u praktični dio. Posebno je bilo zanimljivo prenositi znanje pripadnicima Vatrogasnih postrojbi, HGSS-a i Spasilačkih službi s područja Primorsko-goranske županije koji su brojnim pitanjima iskazali interes za nadopunom svojih profesionalnih vještina.

Na projektu su radili profesionalni ronioci na dah, koji su ujedno i svjetski prvaci, Lidija Lijić, Vitomir Maričić, te Petar Klovar.

Završni dio projekta održao se u akvatoriju Krka, kroz vježbe ronjenja i spašavanja iz vode.
Posebno je zanimljivo da je u sklopu projekta kreiran online alat za samopomoć koji je namijenjen kao podrška pripadnicima ranjivih skupinama, ali i svim ostalima kojima je potrebna podrška u nošenju sa svakodnevnim stresom. Alat sadrži tehnike meditacije i različite mentalne tehnike koje se koriste u ronjenju na dah, te tehnike ovladavanja javnim nastupima i interakcijama s ljudima. Alat omogućuje svim zainteresiranim osobama pregledavanje i uvježbavanje predstavljenih tehnika koje doprinose povećanju kvalitete svakodnevnog života pojedinaca kroz kvalitetnije opuštanje, bolje spavanje, efikasniji odmor i regeneraciju organizma, kao i smanjenje anksioznosti, straha, stresa i nošenja s teškim situacijama u svakodnevnom životu.

Video je dostupan na linku:

https://www.youtube.com/channel/UCs40cnps3sqbjJ4iHZzr1Hg/videos?app=desktop&fbclid=IwAR25a900Vo2BuBbU2vu8MppqGCh_8u-Fjk1RWvT5zbzj1y-A4W5plZc5A0I

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.  (Izvor: AIDA Hrvatska)