Nekategorizirano, Svijet

Aktivisti traže rušenje Hitlerova balkona u Beču

Rathaus (Gradska vijećnica), u Beču. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/
Rathaus (Gradska vijećnica), u Beču. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/

Austrijski aktivisti zatražili su da se uništi pomalo zaboravljeni balkon podignut na zgradi bečke gradske vijećnice za potrebe Hitlerova govora 1938. godine, objavili su austrijski mediji.

Hitler je ondje govorio 9. travnja 1938. s posebno izgrađenog drvenog balkona u središtu impozantnog neogotičkog pročelja zgrade. Kanije je zamijenjen trajnim, kamenim balkonom kako bi se obilježio događaj.

Razlog zbog kojeg je balkon osvanuo na gradskoj vijećnici od tada je uglavnom zaboravljen, ali je sada skupina umjetnika koja se naziva “Memory Gaps” (Rupe u sjećanju) zatražila da bude uništen.

Oni tvrde da bi balkon trebao biti uklonjen u sklopu obilježavanja stogodišnjice Prve Austrijske Republike.

Gradske vlasti, čini se, bile su iznenađene prijedlogom. Pročelnica za kulturu Veronica Kaup-Hasler pozdravila je činjenicu što je vraćena pozornost na zaboravljeni detalj iz povijesti gradske vijećnice, no bilo bi joj draže da balkon ostane uz jasno objašnjenje kako je nastao.

S tim se složila i čelnica povjerenstva za povratak imovine koju su nacisti ukrali Eva Blimlinger. “Balkon, kao i mnogo drugoga proizašlog iz nacionalsocijalizma dio je naše povijesti”, kazala je.

Veliki dio austrijske javnosti pozdravio je Anschluss, pripojenje Austrije Njemačkoj 1938. godine.

Mjesec dana prije govora s balkona gradske vijećnice, Hitler je održao još poznatiji govor, s balkona carske palače Hofburga. Taj balkon, naravno, nije bio izgrađen za Hitlerove potrebe.

Oba su govora privukla mnoštvo ljudi.

Austrijski odnos s vlastitom nacističkom prošlosti tegobno je pitanje i danas i o tome se ne govori mnogo. (Hina)