Hrvatska, Nekategorizirano, Rad udruga

Sudionici Međunarodnog ljetnog kampa za mlade obišli spomen područje logora Jasenovac, Vukovar, Goli otok i selo Lipu

foto FaH/ Damir SENČAR
foto FaH/ Damir SENČAR

Sudionici Međunarodnog ljetnog kampa za mlade “Venues of victims/Venues of perpetrators” u četvrtak su, na završetku dvotjednog boravka u Hrvatskoj, obišli selo Lipa sjeverozapadno od Rijeke i blizu hrvatsko-slovenske granice, koje je teško stradalo tijekom Drugog svjetskog rata kada su 30. travnja 1944. godine nacisti i fašisti ubili 269 mještana i spalili selo.

Sudionici kampa iz 12 europskih zemalja, njih 60-tak između 16 i 30 godina, obišli su tamošnji muzej, predstavljeni su im razmjeri ove tragedije, ali i obnovljeni život sela koje danas ima više od 130 stanovnika. Tijekom 14 dana boravili su u Zagrebu, Vukovaru i Rijeci, a obišli su spomen područje logora Jasenovac, mjesta stradanja u Vukovaru, Goli otok i Lipu.

Vesna Teršelič, voditeljica Centra za suočavanje s prošlošću Documenta, hrvatskog partnera u projektu te domaćina ljetnog kampa, rekla je kako je cilj ovog susreta povezivanje suočavanja s prošlošću s obrazovanjem.

“Bitno je da skupa razmišljamo o najprimjerenijim načinima pamćenja. Svi sudionici donose sa sobom i neko znanje na načinima kako se pamti i zaboravlja te ih razmjenjuju”, kazala je. Neki od njih se, dodala je, na ovaj način pripremaju i upotpunjuju znanje za edukaciju drugih mladih u okviru ustanova i udruga u kojima djeluju u svojim matičnim zemljama, a najmlađi sudionici kampa se prvi put osobno susreću s ovim lokacijama.

Istaknula važnost da se činjenice o zločinima predstavljaju javnosti te vidi kako na to reagiraju mlade generacije koje u vrijeme počinjenja zločina nisu ni bili rođeni. “Oni razgovaraju o svemu što su vidjeli i o tome koje sljedeće korake mogu sami poduzeti, a tijekom obilaska lokacija dobivaju nove ideje”, navela je.

Jedan od sudionika kampa, student Przemek iz Poljske, kazao je kako je zadovoljan organizacijom manifestacije. “Upoznali smo se s teškom poviješću Hrvatske te smo imali prilike razgovarati međusobno o tim pitanjima i nastojati ih sagledati iz pozicija ne samo žrtava, nego i počinitelja”, rekao je.