Hrvatska, Nekategorizirano

Kusić: Nakon Nove godine preporuke za suočavanje s prošlošću

foto HINA/ Daniel KASAP/ dk
foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Preporuke Vladi o pravnoj regulativi u suočavanju s posljedicama vladavine nedemokratskih režima trebale bi biti donesene prije roka, najvjerojatnije poslije Nove godine, izvijestio je akademik Zvonko Kusić, predsjednik vijeća za suočavanje s tom problematikom, koje je u četvrtak  analiziralo komparativnu praksu drugih zemalja Europske unije.

Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima održalo je u četvrtak petu sjednicu te nastavilo s pravnom analizom prakse u drugim europskim zemljama (Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj , Ukrajini i Finskoj),  koje se bave sličnim problemima u suočavanju s prošlošću poput Hrvatske.

Na početku sjednice sudjelovao je i premijer Andrej Plenković te ponovio apel za intenziviranje rada Vijeća s obzirom da su rokovi za donošenje  dokumenata o suočavanju s prošlošću do ožujka iduće godine.

Uz pravne preporuke, radne skupine Vijeća rade i na općem dokumetntu suočavanja s prošlošću koji je u završnoj  fazi, te bi njegova konačna redakcija trebala biti gotova do 30. studenoga, kada će se održati iduća sjednica Vijeća.

“Opći dokument bi tada bio prihvaćen a drugi će se još postupno dorađivati. Rok je 1. ožujka, nadamo se da će ipak biti prije toga”, izjavio je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) akademik Zvonko Kusić novinarima nakon sjednice Vijeća.

Istaknuo je i da je vijeće pluralističko, da članovi imaju različita stajališta te u normalnom razgovoru nastoje naći optimalna rješenja.

“Intencija vijeća je zapravo da smanji antagonizaciju u društvu i strasti, ne na razjedini, nego više ujedini narod”, poručio je Kusić.

Zadaća Vijeća ograničena je na razdoblje od početka Drugoga svjetskog rata do Domovinskog rata.