Nekategorizirano, Stajališta

Amnesty International: Navalnji više nije osoba sa statusom “zatvorenika savjesti”

Nevladina organizacija Amnesty International objavila je da ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog zbog njegova ranijeg mrzilačkog govora više ne smatra tzv. zatvorenikom savjesti, no ustraje na njegovu oslobađanju jer ga se progoni po političkim motivima.

“Amnesty International odlučio je da Alekseja Navaljnog zbog njegovih ranijih izjava više neće smatrati zatvorenikom savjesti”, osobom koju se progoni zbog uvjerenja suprotnih vlastima, naveo je AI.

“Neki od tih komentara koje je Navalnji iznosio javno, mogu se smatrati mrzilačkim govorom, što je protivno definiciji zavorenika savjesti kako je shvaća Amnesty”, dodaje organizacija u odgovoru agenciji France presse čime je potvrdila informacije u ruskom tisku.

Za Amnesty International ta kategorija označava osobu koja nije bila nasilna ili nije zagovarala nasilje nego je pritvorena zbog svojih vjerskih ili političkih uvjerenja ili zbog toga što ta osoba jest – primjerice zbog njezine spolne orijentacije, etničke pripadnosti, društvenog porijekla, boje kože, spola i slično.

Ističe da će se “nastaviti boriti za slobodu” tog najpoznatijeg ruskog oporbenog vođe.

Navaljni (44), je u zatvoru od sredine siječnja po povratku iz Rusije nakon više mjeseci liječenja u Njemačkoj gdje se oporavljao od trovanja za što on optužuje Kremlj kao nalogodavca.

Zatim ga je ruski sud osudio na dvije i po godine zatvora po optužbama za pronevjeru iz 2014., a on optužbe odbacuje kao politički montirane.

Navaljni je od 2000-ih godina sudjelovao u više mimohoda Ruskog marša, godišnjeg okupljanja skupina krajnje desnice ili monarhista i tada se služio nacionalističkim i rasističkim rječnikom u kritikama migranata iz središnje Azije ili muslimanskih republika Ruskog Kavkaza.

Kada je postao vodeći oporbeni političar Kremlju, Navaljni je odbacio takav govor koji je opravdavao potrebom da se obrati svim razinama oporbe predsjedniku Vladimiru Putinu.

Odluka Amnesty Internationala izazvala je val kritika Navaljnijevih saveznika koji ocjenjuju da je ta nevladina organizacija popustila pred kampanjom koje je cilj oklevetati ga.

Leonid Volkov, koordinator Navaljnijeva stožera za ruske regije, ocijenio je na Twitteru da organizacija Amnesty “guta govna i to joj se sviđa”.

Ivan Ždanov, ravnatelj Fonda za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, bio je ozbiljniji i ocijenio je da su “sramotni” kriteriji koje Amnesty određuje za status zatvorenika savjesti.