Nekategorizirano, Stajališta

Amnesty: Prava žena značajno degradirala u protekloj godini

Prava žena i djevojčica u prošloj godini su se našla pod prijetnjom, objavila je u utorak organizacija za ljudska prava Amnesty International.

“Događaji u 2021. i prvim mjesecima 2022. godine skovali su zavjeru da unište prava i dostojanstvo milijuna žena i djevojčica”, rekla je u utorak Agnes Callamard, glavna tajnica Amnesty Internationala.

“Svjetske krize ne utječu na sve jednako, a kamoli pravedno.”

U priopćenju objavljenom na Međunarodni dan žena, Callamard je rekla da su pandemija covida-19 i degradacija prava žena u Afganistanu bili među događajima koji su disproporcionalno utjecali na prava žena i djevojčica tijekom posljednjih 12 mjeseci.

“Svaki zasebno je ozbiljna erozija prava, no zajedno? Moramo se suprotstaviti i zagledati u globalni napad na dostojanstvo žena i djevojčica”, rekla je Callamard.

Također je navela “rašireno seksualno nasilje koje karakterizira sukob u Etiopiji i napade na pristup pobačaju u SAD-u i povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije o rodno utemeljenom nasilju” među takve događaje, pozivajući vlade koje su poduzele odluke koje su pogoršale situaciju žena i djevojčica da ih opozovu. (Hina)