Nekategorizirano, Svijet

Kambodža: Vlasti blokirale marš na Međunarodni dan žena

kambodzaKambodžanske vlasti u petak su blokirale na stotine prosvjednika koji su pozivali na kraj nasilja nad ženama kada su marširali u glavnom gradu Phnom Penhu, prenosi Hina.

Radnički sindikati i civilne organizacije u četvrtak su marširali kao podrška ženskim pravima, a time su prkosili gradskim vlastima koji su marš zabranili.

Oko 500 prosvjednika, uglavnom žena, okupilo se na Olimpijskom stadionu u Phnom Penhu kako bi hodale dva kilometra do ureda Vijeća ministara kako bi im dostavili peticiju, kažu iz organizacije.

Kada su neki od prosvjednika htjeli napustiti stadion, na desetke policajaca ih je odgurnulo silom natrag te su se kratko borili s masom prije nego što su ih ogradili ulaznim vratima.

Ostali prosvjednici okupili su se na puteljcima izvan stadiona gdje su pjevali i mahali transparentima.

U petak je 108. Međunarodni dan žena, a taj je dan državni praznik u Kambodži.

Od zahtjeva prosvjednika, koje su pročitali na glas predstavniku gradske skupštine na stadionu, navodi se veća zaštita prava i sigurnosti žena na poslu i uspostava besplatnih centara za dječju skrb te otvaranje sigurnih kuća za žrtve nasilja.

Glavna tajnica Koalicije kambodžanskih zajednica poljoprivrednika, Kea Chanra, rekla je kako su u prošlosti ovakvi događaji bili obilježeni u tajnosti, a vlada je na zahtjeve uglavnom bila gluha.

“Naš glas javnost ne može ćuti”, naglasila je Chanra, dodajući da će organizacije i dalje govoriti o problemima iako ih vlada ignorira.

Glasnogovornik gradske skupštine u četvrtak je rekao kako organizacijama nisu dopustili marš jer bi poremetili javni red i mir.