Nekategorizirano, Stajališta

Slonjšak: Žurno osigurati financiranje udruga i saveza OSI

Pravobraniteljica podsjeća da te usluge država nije osigurala niti na jedan drugi način
Pravobraniteljica podsjeća da te usluge država nije osigurala niti na jedan drugi način

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak pružila je potporu savezima i udrugama osoba s invaliditetom, koji od države traže da žurno osigura održivo financiranje usluga namijenjenih djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom, prenosi InPortal.

Pravobraniteljica u priopćenju navodi kako su ju savezi i udruge osoba s invaliditetom upoznali da postoji opasnost od njihova zatvaranja, s obzirom da nije regulirano njihovo održivo financiranje.

Napominje kako gotovo svi savezi osoba s invaliditetom sa svojim članicama provode niz projekata kroz koje se osiguravaju usluge od primarne važnosti za zdravlje i obrazovno i socijalno uključivanje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, kao što su usluga osobnog asistenta, prevoditelja znakovnog jezika, pratitelja za slijepe, asistenata u nastavi, pomoći u kući i brojnih drugih.

Podsjeća da te usluge država nije osigurala niti na jedan drugi način, već ih provode isključivo udruge osoba s invaliditetom.

Anka Slonjšak stoga poziva nadležne da žurno osiguraju održivo financiranje udruga i saveza osoba s invaliditetom, kako ne bi došlo u pitanje osiguravanje usluga za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

– Nakon svih događanja koja u posljednje vrijeme ugrožavaju ostvarivanje prava djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, a sada dovode u pitanje održavanje udruga koje im pružaju neophodne usluge, osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju pitaju se što je sljedeće – zaključuje pravobraniteljica u priopćenju.