Nekategorizirano, Stajališta

Pritužbe osoba s invaliditetom na teškoće u ostvarivanju biračkog prava

Unatoč dopisima, teškoće nisu rješene
Unatoč dopisima, teškoće nisu rješene

Priopćenje Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prenosimo u cjelosti:

Zamjenica i savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 26. srpnja 2016. održale su sastanak s predstavnicama Državnog izbornog povjerenstva vezano uz ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom na predstojećim izborima.

Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nakon svakih izbora zaprima pritužbe osoba s invaliditetom koje ukazuju na teškoće u ostvarivanju njihovog biračkog prava. Slijedom tih pritužbi u više smo navrata uputili Državnom izbornom povjerenstvu dopise u kojima upozoravamo na teškoće.

Unatoč tome, te se teškoće nisu riješile a prvenstveno se odnose na nepristupačnost biračkih mjesta, onemogućavanje glasanja kod kuće i nesnalaženje članova biračkih odbora u osiguravanju biračkog prava osoba s različitim vrstama invaliditeta na biračkom mjestu.

Na sastanku je dogovoreno da će Državno izborno povjerenstvo poslati preporuku općinskim i gradskim izbornim povjerenstvima da se prilikom određivanja biračkih mjesta vode kriterijem pristupačnosti prostora osobama s invaliditetom.

Iz Državnog izbornog povjerenstva obavijestili su nas u pomacima u razini ostvarivanja biračkog prava za osobe s invaliditetom: Državno izborno povjerenstvo surađuje s Hrvatskim savezom slijepih na iznalaženju prihvatljivih rješenja za glasanje slijepih birača; preko Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir financira troškove prevoditelja znakovnog jezika koji prati gluhoslijepe osobe na biračka mjesta; osobe koje su lišene poslovne sposobnosti dobile su pravo glasa; u ustanovama socijalne skrbi u kojima su smještene osobe s invaliditetom i starije osobe organiziraju se posebna biračka mjesta, a birački odbori obavezni su organizirati posjet biračima koji zbog invaliditeta ne mogu doći do biračkog mjesta ukoliko se prijave do 12 sati na dan izbora.