Nekategorizirano, Svijet

Austrijska vlada će podići spomenik žrtvama holokausta

Mauthausen– Austrijska vlada objavila je u nedjelju, dan uoči 80. obljetnice nacističke aneksije zemlje, da u povijesnom središtu Beča planira podići spomenik na kojemu će biti uklesana imena 66.000 austrijskih žrtava holokausta.

Službena odluka o projektu potpisat će se na sljedećoj sjednici vlade u srijedu. Spomenik će biti “postojan znak sjećanja” na holokaust i na 80. obljetnicu “Anschlussa”, rekao je konzervativni kancelar Sabastian Kurz u priopćenju.

Pojedinosti projekta i vremenski plan gradnje nisu poznati. Spomenik se treba podići u povijesnom središtu Beča, gdje od 2000. već postoji spomenik žrtvama holokausta.

Prijedlog za izgradnju spomenika iznio je austrijski državljanin koji je preživio holokaust i danas živi u Kanadi, a već dvadesetak godina se zalaže da se popiše svih 66.000 austrijskih žrtava nacističkog progona.

Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache, predsjednik krajnje desne stranke FPO koja s konzervativcima sudjeluje u vladi, istaknuo je u priopćenju da je sjećanje na genocid nad židovima “trajna zadaća”. “Nikada ne smijemo zaboraviti što su pretrpjeli”, dodao je.

Vlada i predsjednik države Alexander Van der Ballen u ponedjeljak će obilježiti “dan sjećanja” na 12. ožujka 1938. kada je Hitlerova vojska zauzela Austriju i anektirala je kao pokrajinu III. Reicha.