Nekategorizirano, Svijet

Beograd Pride bit će održan 18. rujna pod sloganom 'Ljubav mijenja svijet'

bgprajd_zastavaŠesti Tjedan ponosa u Beogradu bit će održan od 12. do 17. rujna, a Povorka ponosa zakazana je za 18. rujna i to pod sloganom “Ljubav mijenja svijet”, koji izražava solidarnost s LGBT zajednicom u Srbiji, regiji i čitavom svijetu, otkrili su organizatori.

“Želimo s Povorke ponosa u Beogradu 18. rujna poslati poruke podrške, razumijevanja i ljubavi svim LGBT ljudima koji žive u zemljama u kojima ne samo da nije moguće održati povorku već zbog postojećih zakona nije moguće ni živjeti kao LGBT osoba.

Države poput Irana ili Saudijske Arabije u kojima se homoseksualnost kažnjava smrću, podsjećaju nas da se sloboda stiče, a masakr u Orlandu je pokazao kako je slobodu teško održati”, naveli su iz Beograd Pridea. Ističu kako je izabrani slogan “Ljubav mijenja svijet” rezultat serije javnih debata pod nazivom “Razgovori sa zajednicom” koje su organizirali tijekom zadnjih godinu dana.
Također su dodali kako nije dovoljno što su zadnje dvije Povorke ponosa u Beogradu protekle bez organiziranog nasilja.

“Neophodna je snažna kampanja države koja će odlučno i nedvosmisleno stati na put svakom obliku homofobije i transfobije. LGBT osobama u Srbiji potrebno je nedvosmisleno poručiti kako je njihov život jednako vrijedan i da se kreira klima u kojoj će se svaka LGBT osoba osjećati prihvaćeno i ponosno.

LGBT+ pokret je snažan međunarodni pokret koji briše sve granice i koji je nezaustavljiv. Parada ponosa Beograd je dio tog pokreta i zato vjerujemo da će naša borba, ovdje i sada, inspirirati i neke druge ljude, u nekim drugim dijelovima svijeta da se na isti način bore za sebe i svoja prava”, poručuju organizatori.