Aktivizam, Nekategorizirano

Besplatne filmske radionice Restarta za djecu u zagrebačkom Pogonu

foto FaH/ Dario GRZELJ
foto FaH/ Dario GRZELJ

Tijekom zimskih praznika Restartova “Filmska početnica” organizira dvije besplatne radionice namijenjene djeci nižih razreda osnovne škole – od 10. do 12. siječnja održat će se radionica stop-motion tehnike, a radionica glazbe na filmu 13. i 14. siječnja.

Obje radionice održavaju se od 10 do 11.30 sati u prostoru Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, a prijave se šalju putem službene web stranice na mail filmskapocetnica@restarted.hr.

Voditeljice Vanda Kreutz i Sandra Bastašić će na radionici stop-motion tehnike djeci otkriti kako se objekti u filmu sami kreću.

Kako je najavljeno iz Restarta, stvorit će iluziju pokreta te malo po malo od jednog objekta učiniti drugi, mijenjat će im razne položaje i oblike kako bi dobili neku svoju priču i filmske efekte, kao u ranom razdoblju kinematografije.

Dvodnevna radionica posvećena glazbi, koju će voditi Ivana Đula i Luka Vrbanić, bavit će se ulogom glazbe u filmu, kao i procesom stvaranja i oblikovanja glazbe za film.

Kako bi ponajprije osvijestili postojanje, a potom i ulogu glazbe u filmu, sam početak radionice će se fokusirati na slušanje i analizu primjera iz filmske literature te uvođenje i razumijevanje osnovne terminologije.

Neovisno o prethodnom glazbenom iskustvu, ali uzimajući ga u obzir, u sljedećoj fazi radionice bavit će se orkestracijom, izborom instrumenata kao bitnim segmentom kod stvaranja filmske glazbe.

“Želja nam je da polaznici, bez obzira na ranije iskustvo i znanje, aktivnim sudjelovanjem u kreativnom procesu, sami stvore odsječak glazbene atmosfere, odaberu među već postojećim glazbenim brojevima ili kreiraju song za odabranu filmsku scenu”, napominje se u najavi.

Program Filmske početnice provodi udruga Restart, a sve radionice su besplatne zahvaljujući financijskoj podršci Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Filmska početnica je edukacijski program Restarta pokrenut 2013. s namjerom da se od najranije dobi u praksi primjenjuje inovativan i originalan pristup filmskom obrazovanju.

Program se prvotno provodio samo za predškolsku dob, a od 2016. su uvedeni i programi za osnovnoškolsku dob. (Hina)