Nekategorizirano, Svijet

BiH: Štrajkači u Tuzli prijete samoubojstvom

Izvor i foto: HINA
Izvor i foto: HINA

Četiri radnika tvrtke iz Tuzle čiji zaposlenici štrajkaju od 11. travnja zaprijetila su u četvrtak da će počiniti samoubojstvo ako im lokalne vlasti ne dopuste nastavak rada, javljaju lokalni mediji izvještavajući o pravoj drami.

Prema dostupnim informacijama četvorica muškaraca popela su se na visoke silose u krugu tvronice “Tuzla-kvarc” i zaprijetila da će s njih skočiti ne ispuni li vlada Tuzlanske županije njihove davno postavljene zahtjeve.

U krug tvornice stoga su stigli policijski timovi i ekipe hitne pomoći.

Dvadesetak prosvjednika štrajkom pokušava natjerati županijsku vladu da “Tuzla-kvarcu” izda dozvolu za nastavak eksploatacije kvarcnog pijeska ističući kako o tome ovisi njihova egzistencija.

Vlada je koncesijsku dozvolu toj tvrtki uskratila zbog ranije ilegalne eksploatacije pijeska, dugogodišnjeg neplaćanja poreza i godinama nagomilanih dugova. Izdavanje dozvole uvjetuje se podmirenjem duga ili potpisivanjem sporazuma o njegovu reprogramu, a uprava tvrtke ističe da ne može platiti dug dok su im računi i poslovanje blokirani.

Radnici koji prosvjeduju početkom tjedna stupili su u štrajk glađu i uz to su u krugu tvornice iskopali grobove s porukom kako žele da tu budu pokopani ako im se nešto dogodi.

“Nas ne zanima ni uprava tvrtke niti istrage koje se vode. Samo želimo raditi”, kazao je ranije Senad Mehanović, predsjednika sindikata “Tuzla-kvarca”.

Tvrtka “Tuzla-kvarc” privatizirana je 2000. godine, a vlasnik, Smajil Velagić privatizcijskim se ugovorom obvezao dokapitalizirati tvrtku. No u vladi Tuzlanske županije kažu da nije ništa ulagao iako se obvezao unijeti kapital od 2,5 milijuna konvertibilnih maraka (1,27 milijuna eura).

Zbog eksploatacije kvarcnog pijeska bez dozvole protiv Velagića je podignuta optužnica pred općinskim sudom u Tuzli koja ga tereti da je lokalni proračun oštetio za iznos od 225 tisuća konvertibilnih maraka (115 tisuća eura).

Vlasnika “Tuzla-kvarca” Velagića lokalni su mediji dovodili u vezu s financiranjem radikalnih islamista u BiH, no protiv Velagića zbog toga nikada nije pokrenut sudski postupak.