Nekategorizirano, Svijet

Bono žali zbog spolnog uznemiravanja u organizaciji ONE

bono– Irski pjevač Bono ispričao se nakon medijskih izvješća po kojima je u nevladinoj organizaciji ONE, čiji je suosnivač, bilo spolnog uznemiravanja i zlostavljanja.

Bono (57) je izrazio žaljenje, kazavši da je “bijesan” nakon optužbi objavljenih u britanskome listu The Mail on Sunday i dodao da će se sastati sa žrtvama kojima se želi osobno ispričati.

Britanski list je pisao o nizu incidenata. Među njima je i slučaj udane žene koja radi u toj organizaciji u Johannesburgu. Ona je rekla da je premještena na lošije radno mjesto nakon što je odbila spolni odnos s jednim tanzanijskim dužnosnikom.

“Zaista mi je žao. Mrzim zlostavljanje, to ne podnosim”, rekao frontmen grupe U2, istaknuvši da organizacija postoji upravo zbog borbe protiv zlostavljanja najsiromašnijih ljudi u najsiromašnijim dijelovima svijeta.

U upravi zaklade sa sjedištem u Washingtonu su bivši britanski premijer David Cameron i generalna direktorica Facebooka Sheryl Sandberg te bogati preduzetnik Mo Ibrahim.

Odvjetnici sedam bivših zaposlenica organizacije podnijeli su krivične prijave tražeći obeštećenje zbog pretrpljenog “emocionalnog, fizičkog i psihičkog zlostavljanja”.

Izvršna direktorica organizacije “Van” Gayle Smith izjavila je da su bivši zaposlenici obavijestili organizaciju da pripremaju tužbu.

U priopćenju stoji i da su u studenome na površinu isplivala “povijesna pitanja” maltretiranja kad su neki bivši zaposlenici iz ureda organizacije u Johannesburgu objavili svoje priče na društvenim mrežama.

“Istraga je rezultirala dokazima o neprofesionalnom ponašanju i o nečemu što bih nazvala maltretiranjem i omalovažavanjem osoblja od kraja 2011. do 2015. godine u našem uredu u Johannesburgu“, rekla je Smith, objasnivši da je direktorica od osoblja tražila da u njezinu domu obavljaju kućne poslove.

Smith je kazala da je organizacija “Van” otkrila i da njezin afrički ogranak nije plaćao porez između 2010. i 2015. godine.