Nekategorizirano, Svijet

Švedska donosi novi zakon o seksualnom pristanku

961214f76186b7c6a82c00c16bb610be_XLOd 1. srpnja seksualni odnos bez izričitog pristanka u Švedskoj vjerojatno će biti protuzakonit. Time se želi povećati broj procesuiranih slučaja silovanja i seksualnog nasilja. Pristanak će se moći dati usmeno ili jasnim postupanjem, prenosi Voxfeminae.

“Ako nije odnos dobrovoljan, tada je to napad. Mislim da je važno u zakonima postići tu jasnoću,” rekao je ministar pravosuđa Morgan Johansson.

Švedsko Vijeće o zakonodavstvu razmotrilo je vladin prijedlog, postavivši pitanje je li on doista potreban budući da postojeći zakoni već pokrivaju ovo područje. No Johansson se nije složio, rekavši da će novi zakon omogućiti više presuda.

“Vjerujem da će se broj riješenih slučaja povećati zahvaljujući strožim zakonima i povećanjem podrške žrtvama”, kazao je.

Zakon će uključiti i prošireni popis kaznenih djela. Primjerice, više neće biti potrebno dokazivati namjeru u slučaju silovanja, a kazna za teško silovanje bit će postrožena. Novi zakon se razlikuje od sadašnjeg po tome što više nije potrebno dokazivati da je žrtva bila u osobito ranjivom položaju ili da je čin izvršen uz upotrebu sile ili prijetnje.

Slučajevi silovanja su često komplicirani jer najčešće nema svjedoka, već je riječ žrtve protiv riječi optuženog. Međutim, dodaje Johansson, status dokaza ostat će isti. / The Local