Nekategorizirano, Svijet

Švedska odala počast žrtvama napada kamionom

P-H20170408074403Potresena dramom, Švedska je u ponedjeljak održala minutu šutnje za žrtve napada kamionom u kojem su poginule četiri osobe u petak u Stockholmu, a počinitelj je po policiji Uzbekistanac “simpatizer” džihadista.

Gotovo čitava švedska kraljevska obitelj, premijer Stefan Lofven i strani diplomati nazočili su u podne komemorativnoj svečanosti u parku gradske vijećnice Stockholma. Odavanje počasti poginulima i ranjenima previđeni su u cijeloj zemlji.

Usporedo se nastavlja istraga oko glavnog osumnjičenog za napad kojeg sigurnosne službe opisuju kao 39-godišnjeg Uzbekistanca već poznata obavještajnim službama koji se pritajio kako bi izbjegao protjerivanje iz zemlje nakon što mu odbijena boravišna dozvola.

Lokalni tisak identificirao ga je kao Rahmata Akilova, radnika i oca obitelji.

Krajnja desnica koja se dosad suzdržavala osudila je u ponedjeljak “skandal” ako se pokaže da su vlasti propustile protjerati osobu nakon odbijanja njegova zahtjeva za boravišnom dozvolom.

“Radi se o velikom skandalu ako je to bio slučaj”, rekao je dnevniku Aftonbladet Jimmie Akesson, šef Demokrata Švedske, stranke koja je dobila 12,8 posto glasova na parlamentarnim izborima 2014. “Moramo smjestiti ljude iza rešetaka ako dotična osoba predstavlja opasnost od bijega, a to se odnosi na 10.000 do 15.000 slučajeva”.

Švedska, zemlja s 10 milijuna stanovnika, primila je 244.000 azilanata 2014. i 2015., najveći broj po glavi stanovnika u Europi.

(Hina)