Nekategorizirano, Svijet

Odšteta za Rome u Švedskoj

romi_crNevladina organizacija Civil Rights Defenders tužila je Švedsku u ime 11 Roma, švedskih državljana, koji su nezakonito registrirani u posebnu policijsku bazu podataka i time diskriminirani. Ukupno 4 700 Roma je upisano u ovu bazu podataka. Kraljevina Švedska je proglašena krivom za nezakonito prikupljanje etničkih podataka i diskriminaciju i presuđeno je da mora platiti 30 000 švedskih kruna (oko 23 000 kuna) svakom od 11 Roma koji su tužili državu, prenosi portal romi.hr.

Švedska policija opravdavala je sastavljanje ove baze podataka radi potrebe nadzora Roma u južnoj Švedskoj osumnjičenih za zločine. U registar su upisivali i djecu, novinare radija Romani Chib, nerome supružnike Roma, pa čak i preminule Rome.

U svjetlu sudske odluke, kancelarka pravde zaključila je da su sve registrirane osobe bile registrirane od strane policije jer su pripadnici romske zajednice ili su blisko povezani sa ovom zajednicom, što znači da svi imaju pravo na odštetu kao i 11 osoba koje su obuhvaćene sudskom presudom. Ukupan iznos odštete koji bi se trebao dodijeliti svima upisanim u registar temeljem ove presude, bit će najveći iznos ikad plaćen od strane Švedske za pojedinačni slučaj.

Robert Hard, izvršni direktor Civil Right Defendersa izjavio je da su izrazito zadovoljni što je sudski proces rezultirao obeštećenjem za sve osobe upisane u ovaj etnički registar.

– Oni su bili podvrgnuti ozbiljnoj povredi prava i, iako je kasno, pozitivno je što država konačno preuzima odgovornost za ono što se dogodilo. Odluka da se neće žaliti postavlja temelje za važnu obnovu povjerenja između romske zajednice i policije – istaknuo je Hard.