Hrvatska, Nekategorizirano

Čak 38% žena doživjelo seksualno uznemiravanje na poslu

zene_crRadni kolege ili šefovi služe se raznim metodama, od seksualnih aluzija do fizičkih dodira i direktnih ponuda da bi postigli cilj – omalovažiti i poniziti žrtvu. Unatoč tome, prošle su godine evidentirane samo tri kaznene prijave i jedna sudska tužba po ovoj osnovi.

Iako istraživanja provedena u Hrvatskoj govore da je 38% žena doživjelo takvo iskustvo, većina ih isto nije prijavila, a kao razlog se ističu sram, strah od poslovne i društvene stigme i sumnja da će počinitelj ikad odgovarati, prenosi Vox Feminae.

Udruga Mobbing navodi da joj se za pomoć prošle godine obratilo više od 1.200 ljudi. Od 610 slučajeva mobbinga koje su u udruzi ocijenili ozbiljnim i utemeljenim, najviše je bilo prijava radnika u privatnom sektoru, dok se u prosjeku svaki deseti slučaj dogodio u državnoj ili javnoj službi, nevladinim organizacijama ili sindikatima. U Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova podatke za 2016. još nemaju, no godinu ranije od ukupno 118 pritužbi iz područja rada i zapošljavanja, svaka druga odnosila se na spolno uznemiravanje na radnom mjestu.

Sve su prijave podnijele žene. Prema ocjeni pravobraniteljice Višnje Ljubičić, to je upozorenje da ulazimo u zonu gdje treba provesti ozbiljne analize uzroka povećanja nasilja među bliskim osobama.

Spolno uznemiravanje i zlostavljanje usmjereno je omalovažavanju osobnog i ljudskog dostojanstva žrtve. Nažalost, poslodavci koji prime takvu prijavu uglavnom je rješavaju na štetu zlostavljane radnice. Kako je u pravilu zlostavljač njima nadređena osoba, koja tako manifestira svoju moć, a nerijetko i ucjenjuje žrtvu, žene češće napuste posao nego što prijave seksualni mobbing.

Prema slučajevima koji se navode u Izvješću o radu Ureda pravobraniteljice u 2015., spolno uznemiravanje na poslu trpe čistačice, kuharice, medicinske sestre, ali i djelatnice državnih agencija i gradskih službi. Među primjerima koji se u izvješću navode, jedan je vanjski suradnik javne tvrtke nakon radnog vremena u prostorijama poslodavca čistačicu dodirivao po stražnjici, a spominje se i slučaj vozača sanitetskog vozila doma zdravlja, koji je na svoju kolegicu, medicinsku sestru, nasrtao ‘uz primjenu fizičke sile manjeg intenziteta’ i nagovarao je na spolni odnos.

Uredu je stigla i anonimna pritužba protiv vozača sanitetskog vozila iz drugog doma zdravlja, koji je dulje vrijeme spolno zlostavljao tri medicinske sestre, hvatajući ih za grudi i stražnjicu i pokazujući im spolovilo. Ovu je dvojicu, osim njihovim poslodavcima, pravobraniteljica prijavila i nadležnim državnim odvjetništvima zbog mogućeg kaznenog djela.