Nekategorizirano, Stajališta

200 milijuna žena bez zaštite od seksualnog zlostavljanja na radnom mjestu

zene_crViše od 200 milijuna žena ostaje bez pravne zaštite na poslu, pokazuju podaci istraživanja WORLD Policy Analysis Ceneter sa Sveučilišta u Californiji. Također, na globalnoj razini, gotovo 82 milijuna žena radi u zemljama bez zakona o rodnoj diskriminaciji u plaćama i napredovanjima, prijenosi Libela.

Radni uvjeti žena našli su se u središtu interesa nakon javnih optužbi za seksualno zlostavljanje i napade glumica protiv filmskog producenta Harveyja Weinsteina. Druge su žene istim riječima optužile i druge osobe u filmskoj i medijskoj industriji, a milijuni žena preplavili društvene mreže govoreći o vlastitim iskustvima zlostavljanja kroz kampanju #MeToo.

Čak 68 zemalja u svijetu ne zabranjuje seksualno zlostavljanje na radnom mjestu, pokazuje studija koja je uspoređivala zakone u 193 članice UN-a. Gotovo 235 milijuna žena radi u tih 68 zemalja.

– Nepostojanje pravne zaštite na radnom mjestu utječe i na žene koje ne rade, kao i na one koje su otišle s posla ili ga izbjegavaju zbog mogućnosti zlostavljanja – navodi Jody Heymann, osnivačica WORLD Centera i glavna istraživačica studije.

Istraživanje je pokazalo i da tri četvrtine zemalja zabranjuju rodnu diskriminaciju u napredovanjima, no i dalje postoji ogromna razlika u napredovanjima žena i muškaraca. Također, većina zemalja ima zakone koji štite pravo žene na jednaku plaću, no manje od pola ih garantira jednaku plaću za rad jednake vrijednosti na temelju spola.

– Vidjeli smo da čak i kada imamo zakone kojima se nešto štiti ili jamči, od iznimne je važnosti da oni budu i dobro implementirani, no ne možete se ni početi boriti s tim ako zakon ne postoji – dodaje.